Pomračenje sunca i Super mjesec u isti dan

Danas počinje proljeće, a taj dan biće interesantan za ljubitelje astronomskih događaja jer će biti u prilici da istovremeno uživaju u pomračenju Sunca, Super Mesecu i ravnodnevnici.

Zanimljivosti 20.03.2015 | 07:51
Pomračenje sunca i Super mjesec u isti dan

Puno pomračenje biće vidljivo na severu Evrope, posebno iznad Norveške i Farskih ostrva, dok će u kod nas Sunce biti oko 50 odsto zatamnjeno. Eklipsa 20. marta će biti deveto potpuno pomračenje u XXI veku. Počeće u 07.45 GMT da bi svoj maksimum dostigla dva sata kasnije, u 09.45 GMT, u trajanju od dve minute i 45 sekundi.Poslednje pomračenje koje je bilo vidljivo iz Evrope dogodilo se 11. avgusta 1999.


Ovo pomračenje će se potpuno videti u polukružnom pojasu oko Grenlanda i Islanda u Severnom delu Atlanskog okeana, a delimično iz Evrope, severne Afrike i zapadne Azije. To znači da će mesečeva senka dodirnuti Zemljinu površinu u 10.10, a poslednji kontakt sa njom će imati u 11.21 sat.

Ta retka pojava može da se posmatra kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo. Kako je navedeno na sajtu Astronomskog društva "Ruđer Bošković", najbezbednije posmatranje je teleskopom koji ima specijalne filtere za Sunce ili se kroz njega Sunčev lik projektuje na beli zaklon.

Pomračenje Sunca nijei jedini spektakl koji se odigrao na nebu, pošto se u noći između 19. i 20. marta Mesec predstavio u svom najvećem izdanju, odnosno postao je  Super Mesec. U pitanju je prilično često pojava, pošto se u proseku dogodi na svakih 13 ili 14 meseci, a ovog puta će to za našu zemlju biti specijalno, pošto će taj prirodni satelit biti na najbližoj razdaljini od Zemlje.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ana

21.03.2015 11:56

kako

ODGOVORITE