Правила за здраву трудноћу

Како на прави начин одржавати благословено стање? Исхрана богата интегралним хлебом, сувим грожђем, зеленим поврћем је од изузетне важности.

Здравље 20.03.2015 | 07:09
Правила за здраву трудноћу

Ако се одржава на прави начин, трудноћа може да буде један од најлепших периода у животу сваке жене. Будућа мајка би на свој градивитет требало да гледа као на благословено стање, а на пратеће симптоме као на нешто што неминовно иде уз раст и развој плода.

- Трудноћа је здравље, јер само здрава жена остаје трудна. Зато нико не би требало да је доживљава као другачију и болесну особу, а поготово не она сама. Потпуно је погрешно за трудницу говорити да је пацијенткиња, уколико заиста нема оправданих разлога за то. Њено стање је утолико друго и другачије, јер свакога дана осећа неки симптом који прати развој плода, што је апсолутно нормално. Реченице "немој да се фарбаш и депилираш, немој да устајеш и једи за двоје" су непотребне и превазиђене - сматра гинеколог акушер др Мима Фазлагић, објашњавајући шта одређене фазе трудноће карактерише и какве све промене жена доживљава током девет месеци.

Прво тромесечје - Стварање живота

- Промене се дешавају од тренутка зачећа, па све до рађања. У прва три месеца, када се формирају сви органи и чула, плод је дугачак 60 милиметара и тежак 60 грама. За жену је тада важно да се добро психички спреми за даљи ток трудноће и све промене које ће се тек дешавати. Потребно је направити и план уравнотежене исхране. Ако то уради на ваљан начин, уносиће све потребне хранљиве материје за њу и бебу, остаће до краја витка трудница, а након порођаја ће са лакоћом моћи да врати своју првобитну тежину. Пожељно је да се у благословеном стању не прекорачи више од 11 килограма у односу на уобичајену тежину.

Шта још будућа мајка треба да чини за своје, а и здравље бебе?

- Од почетка трудноће мора да остане физички активна. Већ обична шетња регулише повишени крвни притисак, који често прати трудноћу. Такође, чај од ђумбира и камилице помаже помаже приликом појаве мучнине, појачаног лучења пљувачке и повраћања, најчешћих пратећих симптома. У раном периоду трудноће, здрава исхрана богата интегралним хлебом, сувим грожђем, зеленим поврћем је од изузетне важности. Али, и мањи и чешћи оброци са доста течности, уз обавезно одмарање.

Који од наведених симптома труднице најтеже подносе?

- Повраћање, које је присутно код прилично великог броја жена. Уколико је оно стално и исцрпљујуће, прети опасност да трудница упадне у неку врсту депресије и изолованости. Да би се оваква ситуација избегла, стручњаци препоручују воће богато електролитима, који се повраћањем, иначе, губе. Када јој је сезона, добар избор је лубеница. Уместо ње може да послужи и парадајз, грожђе, манадарине, као и друго воће богато течношћу. Саветује се и примена ароматерапије, која се може извести у кућним условима. Довољно је у арома лампе сипати есенцијална уља бергамота и лимуна и тај мирис удисати. На овај начин тело се ослобађа напетости и опушта.

Друго тромесечје - Комуникација са бебом

- После трећег месеца долази до убрзаног раста плода. Исхрана треба да буде изузетно богата калцијумом и магнезијумом, јер беба за свој развој од мајке црпи ове минерале. После двадесет недеља, мајка са дететом које носи остварује комуникацију, јер оно почиње да се помера. Због нове ситуације у којој се налази, трудницу почињу да муче нови симптоми. Јавља се жгаравица, затвор, бол у леђима, цистити, депресија. Наравно, ово нису карактеристични симптоми код сваке труднице, али ако се испоље треба их прихватити као нормалну појаву и са њима се изборити.

Како?

- Чај од камилице је ефикасан у отклањању горушице. Против болова у леђима и у глави, препоручује се масажа уљем од лаванде и еукалиптуса. Код затвора, који често прате и проширене вене, треба правити купке са одређеним уљима. Оне истовремено уклањају секрет и цистите. Уља можете потражити у апотекама. Уколико трудница упадне у депресију, прави лек су вежбе дисања, као и купке и масаже поморанџиним цветом, грејпом и мандарином.

А када је реч о храни?

- Пажња мора да се усмери на зелено поврће, јаја, сир, сокове од боровнице и бруснице. Такође, научно је доказано, да је чај од коприве изузетно користан за организам труднице, па самим тим и плода. У суштини, исхрана треба да буде без шећера и са уносом два и по литра воде и биљних чајева. Физичка активност у овом периоду је такође важна, односно трудница може да ради све што је радила и пре трудноће, само мањег интензитета. Све то ће допринети и лакшем порођају. Прецизно упутство на који начин остати физички активан током благословеног стања, жена може добити у сваком дому здравља.


Последње тромесечје - Припрема порођаја

- Долази до сазревања бебе, због чега мајка треба да појача исхрану и да се полако, уз стручни савет свог гинеколога, припрема за порођај. Труднице тада углавном прати несаница и промене на кожи у виду пега, флека, стрија, отока ногу... Против несанице се саветује чај од камилице и коре лимуна. Топле купке са уљем лаванде и арома терапија са уљем мандарине, такође су лек против несанице. За измењену кожу препоручује се купка од цвета лимете и исеченог целог краставца, али и спреј од топле минералне воде са камилицом. Отоци ногу могу да се смање и отклоне са уљем од семена грожђа. Важно је да се пије чај од коприве, а из исхране избаци со и шећер.

РЕДОВНЕ КОНТРОЛЕ

Неопходно је ићи код гинеколога на сваких шест недеља. Контрола крвне слике и редован ултразвучни преглед је нешто о чему свака здрава трудница треба да води рачуна. Чешћи ултразвучни прегледи су пожељни пред порођај.

ГОЈАЗНОСТ

Гојазност у трудноћи носи низ ризика, упозоравају британски истраживачи са лондонског Краљевског колеџа. На основу података прикупљених од 385 гојазних трудница прворотки, констатовали су да чешће имају прееклампсију (критично повишен притисак, отицање ногу и руку и излучивање беланчевина путем урина), чешће се порађају пре термина порађају, а бебе су им лакше од два и по килограма. Такође, овакве труднице могу да рађају и неуобичајено крупну децу. Истраживачи су установили и да гојазне труднице имају већи број порођаја царским резом, већи ризик за спонтани побачај и појаву дијабетеса у гравидитету.

ИЗБЕГАВАЈТЕ ПРОБЛЕМАТИЧНЕ НАМИРНИЦЕ

Шунке, саламе и друге сувомеснате производе треба избегавати, јер некада неповољно делују на здравље плода и будуће мајке. Уколико нису добро скувани, могу да садрже бактерију Листериу моноцyтогенес, узрочника листериозе која је у појединим случајевима разлог побачаја и превременог порођаја. Ове бактерија има и у непастеризованом млеку, сиревима, изнутрицама, димљеном рибљем месу, па ваља бити опрезан. За исхрану се препоручују витаминима богате житарице, у којима се налази и фолна киселина, посебно важна у прва три месеца трудноће, када се формирају сви бебини органи.

СЕКС
Код неких жена друго стање појачава жељу за сексом, а код неких смањује. Уколико се трудноћа одвија нормално, парови могу имати секс без проблема. Ипак, односе треба избегавати када постоји вагинално крварење, ризик од претерминског порођаја, слабост грлића материце, ако цури амнионска течност и уколико неки од партнера има сексуално преносиве болест.

Коментари / 0

Оставите коментар