СП у Катару ће се играти - у касну јесен!

Извршни комитет ФИФА одлучио је да Светско првенство 2022. буде одржано у новембру и децембру.

Фудбал 20.03.2015 | 20:40
СП у Катару ће се играти - у касну јесен!

Финале 22. Мундијала у Катару биће одиграно 18. децембра 2022. године, одлучио је у четвртак Извршни комитет ФИФА на састанку у Цириху!

То значи да ћемо кроз седам и по година имати први шампионат света у периоду када на северној Земљиној половини јесен прелази у зиму.

ФИФА је децембра 2010. доделила организацију СП Катару, са идејом да се утакмице играју у стандардном термину (јун-јул), на стадионима опремљеним системима за расхлађивање ваздуха, али се, превасходно због бриге за навијаче/туристе, врло брзо појавила идеја о "зимском Мундијалу", која је временом све више добијала на замаху.

"Одувек сам причао да ћемо имати 'зимски' Светски куп. У последње четири године уопште нисам мењао мишљење. Гласао сам за оно што верујем да је добро за фудбал", рекао је председник УЕФА Мишел Платини.

Озваничавање тог предлога неће се допасти клубовима и националним лигама, које ће први пут у историји морати да прекину такмичење на овако значајан период.

ФИФА је најавила да ће првенство у Катару, баш због тога, трајати неколико дана краће него иначе. Рецимо, челници Премијер лиге планирају да на њиховим теренима лопта поново крене осам дана после финала (26. децембра), тако да навијачи не остану ускраћени за традиционални празнични програм.

Европска асоцијација клубова (ЕАЦ), која окупља око 200 клубова, најавила је да ће за своје чланове тражити финансијско обештећење.

Коментари / 0

Оставите коментар