SP u Kataru će se igrati - u kasnu jesen!

Izvršni komitet FIFA odlučio je da Svetsko prvenstvo 2022. bude održano u novembru i decembru.

Fudbal 20.03.2015 | 20:40
SP u Kataru će se igrati - u kasnu jesen!

Finale 22. Mundijala u Kataru biće odigrano 18. decembra 2022. godine, odlučio je u četvrtak Izvršni komitet FIFA na sastanku u Cirihu!

To znači da ćemo kroz sedam i po godina imati prvi šampionat sveta u periodu kada na severnoj Zemljinoj polovini jesen prelazi u zimu.

FIFA je decembra 2010. dodelila organizaciju SP Kataru, sa idejom da se utakmice igraju u standardnom terminu (jun-jul), na stadionima opremljenim sistemima za rashlađivanje vazduha, ali se, prevashodno zbog brige za navijače/turiste, vrlo brzo pojavila ideja o "zimskom Mundijalu", koja je vremenom sve više dobijala na zamahu.

"Oduvek sam pričao da ćemo imati 'zimski' Svetski kup. U poslednje četiri godine uopšte nisam menjao mišljenje. Glasao sam za ono što verujem da je dobro za fudbal", rekao je predsednik UEFA Mišel Platini.

Ozvaničavanje tog predloga neće se dopasti klubovima i nacionalnim ligama, koje će prvi put u istoriji morati da prekinu takmičenje na ovako značajan period.

FIFA je najavila da će prvenstvo u Kataru, baš zbog toga, trajati nekoliko dana kraće nego inače. Recimo, čelnici Premijer lige planiraju da na njihovim terenima lopta ponovo krene osam dana posle finala (26. decembra), tako da navijači ne ostanu uskraćeni za tradicionalni praznični program.

Evropska asocijacija klubova (EAC), koja okuplja oko 200 klubova, najavila je da će za svoje članove tražiti finansijsko obeštećenje.

Komentari / 0

Ostavite komentar