Енглези у паници - стижу их Италијани!

Енглези у паници да ће изгубити четврто место у Лиги шампиона - Италијани смањили разлику са 18 на осам поена! Шпанци су недодирљиви за премијерлигашке клубове, Немци су их већ престигли, а Италијани би могли ускоро да се укључе у борбу за статус треће нације.

Фудбал 19.03.2015 | 20:00
Енглези у паници - стижу их Италијани!

Други пут у последњи три сезоне, нема ниједног енглеског клуба у четвртфиналу Лиге шампиона. Прошле сезоне је Челси бранио част Премијер лиге и догурао до полуфинала, Манчестер Јунајтед је имао среће да се преко скромног Олимпијакоса некако угура међу осам најбољих. Сезону раније су у четвртфиналу била три шпанска клуба, два немачка, Јувентус, ПСЖ и Галатасарај.

Енглезима бриде образи од шамара које добијају широм Европе у претходне три године. Челси је био једини достојан такмац великанима са континента, сада ни Плавци нису успели…

Довољно да на Острву ставе прст на чело и запитају се да ли су претерали са глорификацијом свог националног шампионата и потцењивањем других. Али и да се забрину шта им носи будућност. Дан после елиминације последњег премијерлигаша из Лиге шампиона, љубитељи фудбала на Острву се питају колико је њихова лига далеко од губитка четвртог представника у Лиги шампиона.

Засад није, али…

У овом тренутку Немци су већ престигли Енглезе и по коефицијенту су друго најуспешније првенство у европским оквирима. Тако ће вероватно и остати уколико Евертон не освоји Лигу Европе, а Бајерн не буде елиминисан у наредној рунди и ако Волфзбург не испадне вечерас.

Међутим, рокада са друге на треће место заправо нема конкретне последице. Оба шампионата имају по четири представника у Лиги шампиона и још три у Лиги Европе. Енглезе пад на треће место неће коштати губитка једног представника у Европи. Пошто су их Немци престигли, Италијани су следећи који циљају да престигну Острвљане.

У наредних годину дана теоретски није могуће да италијански клубови престигну Енглеске. Али, од сезоне 2017/2018 је то могућ сценарио ако се настави овакав тренд.

Предност премијерлигаша се рапидно топи. Подсетимо да се у обрачун узимају резултати претходних пет сезона. Уочи ове сезоне, Енглези су имали 18 поена предност у односу на Италијане. Међутим, Јувентусов успех, као и одлични резултати клубова са "чизме" у Лиги Европе искомбиновани са енглеским дебаклом су смањили ту разлику која у овом тренутку износи 14 поена предности, а на почетку следеће сезоне ће износити око осма поена! Можда и мање у зависности од резултата Јувентуса у наставку Лиге шампиона и судбине Наполија, Фјорентине, Роме, Интера и Торина у Лиги Европе. Једина нада Премијер лиге је Евертон, али и да Карамеле освоје Лигу Европе, тешко да могу до краја сезоне да парирају осталим италијанским клубовима. Тако ће следећег лета разлика бити вероватно и мања од осам бодова.

Шта даље?

Треба узети у обзир и расплет у Лиги Европе ове сезоне. Први пут од оснивања такмичења, победник ће бити награђен местом у Лигу шампиона. Италијани тако имају лепу прилику да опет имају четири тима у елитном такмичењу. У случају да Наполи настави да меље као и до сада или да победник дуела Рома - Фјорентина дође до краја. Или да Интер режира чудо против Волфзбурга. Није далеко сценарио да Серија А следеће сезоне има четири клуба у Лиги шампиона. И да буде равноправна са Премијер лигом у лову на бодове за коефицијент.

У том случају би следећа сезона била пресудна. Као што рекосмо, Енглезима бриже сезона 2011/2012 у којој су освојили 15 бодова, док се Италијанима одузима 11 бодова освојених у истој сезони. У случају да Острвљани и у следећој сезони доживе неки дебакл, а да италијански клубови остваре неке веће успехе, могућа је смена од сезоне 2016/17. Серија А би могла да прескочи Премијер лигу.

Коментари / 0

Оставите коментар