Englezi u panici - stižu ih Italijani!

Englezi u panici da će izgubiti četvrto mesto u Ligi šampiona - Italijani smanjili razliku sa 18 na osam poena! Španci su nedodirljivi za premijerligaške klubove, Nemci su ih već prestigli, a Italijani bi mogli uskoro da se uključe u borbu za status treće nacije.

Fudbal 19.03.2015 | 20:00
Englezi u panici - stižu ih Italijani!

Drugi put u poslednji tri sezone, nema nijednog engleskog kluba u četvrtfinalu Lige šampiona. Prošle sezone je Čelsi branio čast Premijer lige i dogurao do polufinala, Mančester Junajted je imao sreće da se preko skromnog Olimpijakosa nekako ugura među osam najboljih. Sezonu ranije su u četvrtfinalu bila tri španska kluba, dva nemačka, Juventus, PSŽ i Galatasaraj.

Englezima bride obrazi od šamara koje dobijaju širom Evrope u prethodne tri godine. Čelsi je bio jedini dostojan takmac velikanima sa kontinenta, sada ni Plavci nisu uspeli…

Dovoljno da na Ostrvu stave prst na čelo i zapitaju se da li su preterali sa glorifikacijom svog nacionalnog šampionata i potcenjivanjem drugih. Ali i da se zabrinu šta im nosi budućnost. Dan posle eliminacije poslednjeg premijerligaša iz Lige šampiona, ljubitelji fudbala na Ostrvu se pitaju koliko je njihova liga daleko od gubitka četvrtog predstavnika u Ligi šampiona.

Zasad nije, ali…

U ovom trenutku Nemci su već prestigli Engleze i po koeficijentu su drugo najuspešnije prvenstvo u evropskim okvirima. Tako će verovatno i ostati ukoliko Everton ne osvoji Ligu Evrope, a Bajern ne bude eliminisan u narednoj rundi i ako Volfzburg ne ispadne večeras.

Međutim, rokada sa druge na treće mesto zapravo nema konkretne posledice. Oba šampionata imaju po četiri predstavnika u Ligi šampiona i još tri u Ligi Evrope. Engleze pad na treće mesto neće koštati gubitka jednog predstavnika u Evropi. Pošto su ih Nemci prestigli, Italijani su sledeći koji ciljaju da prestignu Ostrvljane.

U narednih godinu dana teoretski nije moguće da italijanski klubovi prestignu Engleske. Ali, od sezone 2017/2018 je to moguć scenario ako se nastavi ovakav trend.

Prednost premijerligaša se rapidno topi. Podsetimo da se u obračun uzimaju rezultati prethodnih pet sezona. Uoči ove sezone, Englezi su imali 18 poena prednost u odnosu na Italijane. Međutim, Juventusov uspeh, kao i odlični rezultati klubova sa "čizme" u Ligi Evrope iskombinovani sa engleskim debaklom su smanjili tu razliku koja u ovom trenutku iznosi 14 poena prednosti, a na početku sledeće sezone će iznositi oko osma poena! Možda i manje u zavisnosti od rezultata Juventusa u nastavku Lige šampiona i sudbine Napolija, Fjorentine, Rome, Intera i Torina u Ligi Evrope. Jedina nada Premijer lige je Everton, ali i da Karamele osvoje Ligu Evrope, teško da mogu do kraja sezone da pariraju ostalim italijanskim klubovima. Tako će sledećeg leta razlika biti verovatno i manja od osam bodova.

Šta dalje?

Treba uzeti u obzir i rasplet u Ligi Evrope ove sezone. Prvi put od osnivanja takmičenja, pobednik će biti nagrađen mestom u Ligu šampiona. Italijani tako imaju lepu priliku da opet imaju četiri tima u elitnom takmičenju. U slučaju da Napoli nastavi da melje kao i do sada ili da pobednik duela Roma - Fjorentina dođe do kraja. Ili da Inter režira čudo protiv Volfzburga. Nije daleko scenario da Serija A sledeće sezone ima četiri kluba u Ligi šampiona. I da bude ravnopravna sa Premijer ligom u lovu na bodove za koeficijent.

U tom slučaju bi sledeća sezona bila presudna. Kao što rekosmo, Englezima briže sezona 2011/2012 u kojoj su osvojili 15 bodova, dok se Italijanima oduzima 11 bodova osvojenih u istoj sezoni. U slučaju da Ostrvljani i u sledećoj sezoni dožive neki debakl, a da italijanski klubovi ostvare neke veće uspehe, moguća je smena od sezone 2016/17. Serija A bi mogla da preskoči Premijer ligu.

Komentari / 0

Ostavite komentar