Опроштај од Распутина

Велики руски писац Валентин Распутин /78/ сахрањен је данас у Иркутску на посједу Знаменског манастира.

Свијет 19.03.2015 | 12:05
Опроштај од Распутина

Од Распутина, највећег савременог руског писца, данас се у Иркутску опростило више од 15.000 људи, преносе руски медији.

Распутин, који се сматра "патријархом совјетске и руске литературе о селу", преминуо је у московској болници у суботу, 14. марта, након што је четири дана био у коми.

У Храму Христа Спаситеља у Москви од Распутина су се у сриједу, 17. марта опростили Московљани и представници руског естаблишмента, предвођени руским предсједником Владимиром Путином.

Тијело овог књижевника је из храма у Москви потом превезено у Иркутск, гдје је према тестаменту, Распутин захтијевао да буде сахрањен поред своје кћерке која је погинула у аутомобилској несрећи 2006. године.

Руски предсједник Владимир Путин изразио је саучешће породици и пријатељима писца, наводећи у телеграму да је Русију напустио велики писац, прави патриота и достојанствени човјек, који је служио отаџбини и народу, "кога је срце бољело за судбину Русије", а иза кога ће остати књиге прожете љубављу према родној земљи и човјеку, и као тријумф непролазних духовних и моралних идеала.

Распутин је рођен 15. марта 1937. године у селу Аталанка у Иркутској области.

Аутор је књига "Опроштај са Матјором", "Живи и памти", "Кћи Иванова, мати Иванова", "Часови француског", "Посљедњи час", "Шта да кажем врани".

Добитник је Државних награда за 1977, 1987. и 2012. годину, као и књижевних награда која носе имена Достојевског, Толстоја и Солжењицина.

Одликован је орденима Лењина, за заслуге пред отаџбином, Александра Невског.

Коментари / 0

Оставите коментар