Oproštaj od Rasputina

Veliki ruski pisac Valentin Rasputin /78/ sahranjen je danas u Irkutsku na posjedu Znamenskog manastira.

Svijet 19.03.2015 | 12:05
Oproštaj od Rasputina

Od Rasputina, najvećeg savremenog ruskog pisca, danas se u Irkutsku oprostilo više od 15.000 ljudi, prenose ruski mediji.

Rasputin, koji se smatra "patrijarhom sovjetske i ruske literature o selu", preminuo je u moskovskoj bolnici u subotu, 14. marta, nakon što je četiri dana bio u komi.

U Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi od Rasputina su se u srijedu, 17. marta oprostili Moskovljani i predstavnici ruskog establišmenta, predvođeni ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Tijelo ovog književnika je iz hrama u Moskvi potom prevezeno u Irkutsk, gdje je prema testamentu, Rasputin zahtijevao da bude sahranjen pored svoje kćerke koja je poginula u automobilskoj nesreći 2006. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je saučešće porodici i prijateljima pisca, navodeći u telegramu da je Rusiju napustio veliki pisac, pravi patriota i dostojanstveni čovjek, koji je služio otadžbini i narodu, "koga je srce boljelo za sudbinu Rusije", a iza koga će ostati knjige prožete ljubavlju prema rodnoj zemlji i čovjeku, i kao trijumf neprolaznih duhovnih i moralnih ideala.

Rasputin je rođen 15. marta 1937. godine u selu Atalanka u Irkutskoj oblasti.

Autor je knjiga "Oproštaj sa Matjorom", "Živi i pamti", "Kći Ivanova, mati Ivanova", "Časovi francuskog", "Posljednji čas", "Šta da kažem vrani".

Dobitnik je Državnih nagrada za 1977, 1987. i 2012. godinu, kao i književnih nagrada koja nose imena Dostojevskog, Tolstoja i Solženjicina.

Odlikovan je ordenima Lenjina, za zasluge pred otadžbinom, Aleksandra Nevskog.

Komentari / 0

Ostavite komentar