Колико дуго можете да живите на кредит?

Њемачки амбасадор у БиХ Кристијан Хелбах, чија је земља била један од иницијатора за нови приступ ЕУ према БиХ, који је резултирао препоруком за активирање Споразума о стабилизацији и придруживању, изјавио је да је БиХ у тренутку катастрофалне социо-економске ситуације потребна стабилна власт, која ће одмах одријешити пакет реформи.

Босна и Херцеговина 19.03.2015 | 09:36
Колико дуго можете да живите на кредит?

То су, заправо, како каже, грађани и тражили на изборима у октобру 2014. Указао је на чињеницу да заједничка политичка воља постоји и запечаћена је у усвојеној Изјави за ЕУ, али "сви сада морају бити свјесни чињенице какве посљедице пријете држави додатним одуговлачењем с реформама".

- Једноставно, тражи се, у оквиру постојећег уставног оквира, промјена економске и социјалне ситуације, јачање правне државе те борба против корупције! Али, није толико ни битно шта ја очекујем, битно је шта грађани у БиХ од нових власти очекују - казао је амбасадор Хелбах.

Набројао је доста негативних показатеља, који вапе за хитним дјеловањем, а међу њима су сувише велики број незапослених те велики број приватних, али и државних предузећа која су несолвентна. Брине га константно растући број фирми које банкротирају.

- Имате још један велики проблем. БиХ је већ дуже зависна од страних кредита како би потпомагала свој државни апарат, намирила пензије и друга социјална давања. Шта мислите, колико дуго може ово трајати!? Ово је само по себи и одговор на питање колико су нужне реформе - нагласио је њемачки амбасадор.

Зелено свјетло за ступање Споразума о стабилизацији и придруживању на снагу види као истински велики корак за БиХ, иако се на њега дуго чекало. Међутим, каже да је власт у оквиру новог приступа ЕУ тек на самом почетку те да Изјава треба бити претворена у конкретне реформе.

- Сада ће се искључиво гледати на дјела. Изјаве, саме по себи, не доприносе побољшању економске ситуације. Треба нам реално побољшање економског и социјалног оквира. Овај пут биће дуг - рекао је Хелбах.


(Дневни аваз)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Освит

19.03.2015 09:02

Господо политицари цовјек вам је дао домацу задацу у име градана ове земље.Потрудите се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за осврт...

19.03.2015 09:24

Да су били пазљиви на предавања, знали би и задацу урадити, ал овако...

Name

сандра

19.03.2015 09:24

Ја, са кредитом, морам живјети јос 12 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

19.03.2015 10:19

Једноставно.Укинуте висока примања политичара и дозволите да закон регилише мања примања и проблем је ријешен.Ви са запада сте направили накарадну државу.Захваљујући Вашим прописима ни одлазак у WЦ није једноставан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

19.03.2015 10:51

Господин Кристијан Хелбах се прави .... Поред домацих политицара и ЕУ треба помоци. Како је европа санирала прије пар година пропалу Ирску, а неце никако да санирају једну Грцку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

19.03.2015 11:15

Код нас се цијели зивот зиви на кредит тако се то традиционално преноси са кољена на кољено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праве се луди

19.03.2015 11:41

Па Ви господо из ЕУ и дајете кредите (Аутопут Бањ Лука-Градишка, Бања Лука-Добој итд.)! Бар немојте постављати глупа питања. А и ММФ/ЕИБ/ЕБРД/КФW су све државне банке а једној од тих држава припада и овај чиновничић. Сва задужења БиХ су према ЕУ и УСА, не према страним приватним банкама. Значи престаните давати кредите или се немојте (као код Грчке) сутра жалити да се не можете наплатити или што сте жирант погрешној држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАМЕТАН

19.03.2015 15:20

КОД НАС СЕ ЦИЈЕЛИ ДАН СЈЕДИ И ПИЈЕ ПИВА ПА ОНДА КРИВА ЊЕМАЦКА.

ОДГОВОРИТЕ