Koliko dugo možete da živite na kredit?

Njemački ambasador u BiH Kristijan Helbah, čija je zemlja bila jedan od inicijatora za novi pristup EU prema BiH, koji je rezultirao preporukom za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, izjavio je da je BiH u trenutku katastrofalne socio-ekonomske situacije potrebna stabilna vlast, koja će odmah odriješiti paket reformi.

Bosna i Hercegovina 19.03.2015 | 09:36
Koliko dugo možete da živite na kredit?

To su, zapravo, kako kaže, građani i tražili na izborima u oktobru 2014. Ukazao je na činjenicu da zajednička politička volja postoji i zapečaćena je u usvojenoj Izjavi za EU, ali "svi sada moraju biti svjesni činjenice kakve posljedice prijete državi dodatnim odugovlačenjem s reformama".

- Jednostavno, traži se, u okviru postojećeg ustavnog okvira, promjena ekonomske i socijalne situacije, jačanje pravne države te borba protiv korupcije! Ali, nije toliko ni bitno šta ja očekujem, bitno je šta građani u BiH od novih vlasti očekuju - kazao je ambasador Helbah.

Nabrojao je dosta negativnih pokazatelja, koji vape za hitnim djelovanjem, a među njima su suviše veliki broj nezaposlenih te veliki broj privatnih, ali i državnih preduzeća koja su nesolventna. Brine ga konstantno rastući broj firmi koje bankrotiraju.

- Imate još jedan veliki problem. BiH je već duže zavisna od stranih kredita kako bi potpomagala svoj državni aparat, namirila penzije i druga socijalna davanja. Šta mislite, koliko dugo može ovo trajati!? Ovo je samo po sebi i odgovor na pitanje koliko su nužne reforme - naglasio je njemački ambasador.

Zeleno svjetlo za stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu vidi kao istinski veliki korak za BiH, iako se na njega dugo čekalo. Međutim, kaže da je vlast u okviru novog pristupa EU tek na samom početku te da Izjava treba biti pretvorena u konkretne reforme.

- Sada će se isključivo gledati na djela. Izjave, same po sebi, ne doprinose poboljšanju ekonomske situacije. Treba nam realno poboljšanje ekonomskog i socijalnog okvira. Ovaj put biće dug - rekao je Helbah.


(Dnevni avaz)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Osvit

19.03.2015 09:02

Gospodo politicari covjek vam je dao domacu zadacu u ime gradana ove zemlje.Potrudite se.

ODGOVORITE
Name

za osvrt...

19.03.2015 09:24

Da su bili pazljivi na predavanja, znali bi i zadacu uraditi, al ovako...

Name

sandra

19.03.2015 09:24

Ja, sa kreditom, moram živjeti jos 12 godina.

ODGOVORITE
Name

007

19.03.2015 10:19

Jednostavno.Ukinute visoka primanja političara i dozvolite da zakon regiliše manja primanja i problem je riješen.Vi sa zapada ste napravili nakaradnu državu.Zahvaljujući Vašim propisima ni odlazak u WC nije jednostavan.

ODGOVORITE
Name

Boki

19.03.2015 10:51

Gospodin Kristijan Helbah se pravi .... Pored domacih politicara i EU treba pomoci. Kako je evropa sanirala prije par godina propalu Irsku, a nece nikako da saniraju jednu Grcku.

ODGOVORITE
Name

tuzlak

19.03.2015 11:15

Kod nas se cijeli zivot zivi na kredit tako se to tradicionalno prenosi sa koljena na koljeno.

ODGOVORITE
Name

Prave se ludi

19.03.2015 11:41

Pa Vi gospodo iz EU i dajete kredite (Autoput Banj Luka-Gradiška, Banja Luka-Doboj itd.)! Bar nemojte postavljati glupa pitanja. A i MMF/EIB/EBRD/KFW su sve državne banke a jednoj od tih država pripada i ovaj činovničić. Sva zaduženja BiH su prema EU i USA, ne prema stranim privatnim bankama. Znači prestanite davati kredite ili se nemojte (kao kod Grčke) sutra žaliti da se ne možete naplatiti ili što ste žirant pogrešnoj državi.

ODGOVORITE
Name

PAMETAN

19.03.2015 15:20

KOD NAS SE CIJELI DAN SJEDI I PIJE PIVA PA ONDA KRIVA NJEMACKA.

ODGOVORITE