Ухапшено осам лица због ратних злочина

Припадници Службе за откривање ратних злочина МУП-а Србије ухапсили су осам особа осумњичених да су починиле ратни злочин против цивилног становништва у Кравици код Сребренице. Хапшење је извршено је по налогу Тужилаштва Србије за ратне злочине.

Босна и Херцеговина 18.03.2015 | 22:47
Ухапшено осам лица због ратних злочина

Међу жртвама је више од 1.000 цивила муслиманске националности чији су посмртни остаци идентификовани у масовним гробницама на више локација, медју којима су Глогова 1 и 2 и Равнице.

Тужилаштво и МУП трагају за још неколико лица за која се претпоставља да су у сусједним земљама.

По наредби Тужилаштва за ратне злочине рано јутрос лишено је слободе седам лица, а током дана је ухапшено и осмо лице, због основане сумње да су починили кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва на подручју Сребренице, потврдио је тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић.

"Држава Србија је одредила јасан став према овом најмасовнијем злочину послије Другог свјетског рата у Европи. Ради се о ратном злочину, а не о геноциду", каже Вукчевић.

Предмет је интензивиран појачаном сарадњом са тужиоцима у БиХ и региону.

"Ово показује да споразум о сарадњи Србије односно држава у региону је добра ствар, јер не би могли доћи до конкретних извршитеља", сматра главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц сматра да је данашње хапшење веома позитиван развој догађаја и потврда да се побољшава регионална сарадња тужилаштава на хапшењу и процесуирању особа осумњичених за ратне злочине. Он је рекао да се овим предметом неће бавити Хашки трибунал, већ локално судство.

"Ми смо као подршка пружили одређене информације у вези с овим случајем. Није било никаквог политичког притиска извана да се ове особе ухапсе", рекао је Брамерц.

У овом случају на великом испиту је Тужилаштво Србије за ратне злочине - да ли ће се опредијелити да докаже нечију наводну кривицу или ће да докаже пуну истину о инциденту у Кравицу и да на такав начин буде задовољена правда, сматра предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

"Дио изјава свједока говори да је у Кравици страдало више од 1000 људи, а највећи број учесника тог догађаја говори да се ради страдалим око 300. Не означавам по броју страдалих тежину злочина, али овај случај говори о нечем другом. Прије Кравице нема ниједног злочина на подручју Сребренице и тим инцидентом се жели под сваку цијену показати као дио удруженог злочиначког плана што ни у ком случају није тачно", рекао је Савчић.

Генерал Савчић очекује да ће осумњиченима бити дозвољено да се бране са слободе.

"Иинцидент се десио прије 20 година, они не могу да утичу на свједоке, сви они који знају нешто о томе су имали прилику да дају изјаве. С обзиром да се ради о људима слабијег имовног стања, они немају гдје ни побјећи, а и због њихових породица потребно је да се бране са слободе и кроз тај процес докажу своју невиност", рекао је Савчић.

Генерал Савчић је позвао све учеснике одбрамбено-отаџбинског рата који су у то вријеме боравили на том подручју да се обавезно одазову позиву Тужилаштва да се утврди истина о овом догађају.

БН ТВ

 

 

 

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Онто је

18.03.2015 20:35

Хапси без ралзлике којој вери припадали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

19.03.2015 03:01

Ако су криви а то треба доказати нека одговарају, али ста је са Насером Орицем који је исто цинио злоцине око Сребренице по српским селима И не само он има их пуно као он хоце ли они бити ухапсени?

ОДГОВОРИТЕ