Uhapšeno osam lica zbog ratnih zločina

Pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije uhapsili su osam osoba osumnjičenih da su počinile ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Kravici kod Srebrenice. Hapšenje je izvršeno je po nalogu Tužilaštva Srbije za ratne zločine.

Bosna i Hercegovina 18.03.2015 | 22:47
Uhapšeno osam lica zbog ratnih zločina

Među žrtvama je više od 1.000 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci identifikovani u masovnim grobnicama na više lokacija, medju kojima su Glogova 1 i 2 i Ravnice.

Tužilaštvo i MUP tragaju za još nekoliko lica za koja se pretpostavlja da su u susjednim zemljama.

Po naredbi Tužilaštva za ratne zločine rano jutros lišeno je slobode sedam lica, a tokom dana je uhapšeno i osmo lice, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Srebrenice, potvrdio je tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević.

"Država Srbija je odredila jasan stav prema ovom najmasovnijem zločinu poslije Drugog svjetskog rata u Evropi. Radi se o ratnom zločinu, a ne o genocidu", kaže Vukčević.

Predmet je intenziviran pojačanom saradnjom sa tužiocima u BiH i regionu.

"Ovo pokazuje da sporazum o saradnji Srbije odnosno država u regionu je dobra stvar, jer ne bi mogli doći do konkretnih izvršitelja", smatra glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc smatra da je današnje hapšenje veoma pozitivan razvoj događaja i potvrda da se poboljšava regionalna saradnja tužilaštava na hapšenju i procesuiranju osoba osumnjičenih za ratne zločine. On je rekao da se ovim predmetom neće baviti Haški tribunal, već lokalno sudstvo.

"Mi smo kao podrška pružili određene informacije u vezi s ovim slučajem. Nije bilo nikakvog političkog pritiska izvana da se ove osobe uhapse", rekao je Bramerc.

U ovom slučaju na velikom ispitu je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine - da li će se opredijeliti da dokaže nečiju navodnu krivicu ili će da dokaže punu istinu o incidentu u Kravicu i da na takav način bude zadovoljena pravda, smatra predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić.

"Dio izjava svjedoka govori da je u Kravici stradalo više od 1000 ljudi, a najveći broj učesnika tog događaja govori da se radi stradalim oko 300. Ne označavam po broju stradalih težinu zločina, ali ovaj slučaj govori o nečem drugom. Prije Kravice nema nijednog zločina na području Srebrenice i tim incidentom se želi pod svaku cijenu pokazati kao dio udruženog zločinačkog plana što ni u kom slučaju nije tačno", rekao je Savčić.

General Savčić očekuje da će osumnjičenima biti dozvoljeno da se brane sa slobode.

"Iincident se desio prije 20 godina, oni ne mogu da utiču na svjedoke, svi oni koji znaju nešto o tome su imali priliku da daju izjave. S obzirom da se radi o ljudima slabijeg imovnog stanja, oni nemaju gdje ni pobjeći, a i zbog njihovih porodica potrebno je da se brane sa slobode i kroz taj proces dokažu svoju nevinost", rekao je Savčić.

General Savčić je pozvao sve učesnike odbrambeno-otadžbinskog rata koji su u to vrijeme boravili na tom području da se obavezno odazovu pozivu Tužilaštva da se utvrdi istina o ovom događaju.

BN TV

 

 

 

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Onto je

18.03.2015 20:35

Hapsi bez ralzlike kojoj veri pripadali.

ODGOVORITE
Name

neutralan

19.03.2015 03:01

Ako su krivi a to treba dokazati neka odgovaraju, ali sta je sa Naserom Oricem koji je isto cinio zlocine oko Srebrenice po srpskim selima I ne samo on ima ih puno kao on hoce li oni biti uhapseni?

ODGOVORITE