Србија очекује да и остали хапсе злочинце

Србија је хапшењем осумњичених за злочине у Сребреници доказала решеност да сви буду кажњени за ратне злочине.

Србија 18.03.2015 | 22:47
Србија очекује да и остали хапсе злочинце

Осим тога, Србија очекује да тако поступају и власти других земаља бивше Југославије, као и Албанија и влада у Приштини, изјавио је у Бриселу шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Он је после разговора с челницима НАТО, нагласио да је зато значајна регионална сарадња с тужилаштвима других земаља насталих на територији бивше Југославије.

"Ми желимо да ниједна земља Балкана не буде склониште за било кога ко би се скривао да би избегао одговорност", рекао је Дачић поводом данашњег хапшења у Србији осам особа осумњичених за ратне злочине у Сребрници.

Он је рекао да је то један од разлога што је закон о ратним злочинима и усвојен у Србији и додао да је то објашњавао и хрватским саговорницима, министарки спољних послова Весни Пусић, председници Колинди Грабаровић и премијеру Зорану Милановићу.

"Тај закон је омогућавао да се по њему суди за злочине који су почињени и на територији Босне и Херцеговине, као и Хрватске, јер би иначе такви људи били ослобођени одговорности", рекао је Дачић.

Од 170 осумњичених и оптужених по том закону су само двојица Хрвати, навео је Дачић.

Важно је то што ће Србија, по његовим речима, наставити да кажњава људе који су учествовали у ратним злочинима и Србија то очекује од свих других на подручју бивше Југославије.

Он је навео да је то показало да је регионална сарадња неопходна и да, уместо међусобног препуцавања, треба сви заједно, правосудни органи, тужилаштва, министри БиХ, Хрватске, Србије, Црне Горе, Албаније, представници приштинске владе, да седну и да се договоре о начину како ће се истраживати, судити и размењивати информације важне за кажњавање почининала ратних злочина.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

снс

18.03.2015 19:20

Е мој јадо ,да ли знас ста прицас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

18.03.2015 20:19

Браво Дацицу,сад сте вец другом ногом закорацили на праг ЕУ.Све треба зртвовати за интеграцију,ма цак и народ ако треба.А тек на Косову кад поцу хапсити,бице једног сиптара а 1000 Срба.Пазите праг ЕУ у слуцају Србија им јос 999 степеница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гадови српски

18.03.2015 20:39

Нама не треба нико са стране, уништише и издаше нас наше тзв. вође. Јбм. вам све издајничко. Која будала издаје своје таман да је најцрњи. Србин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не, он не зна ста говори

18.03.2015 20:45

1993. је био Бог и батина, лојалан Милосевицу до фанатизма. БИА је то избрисала али не мозе да фризира сјецања људи који познају лицно Дацица. Те кад видим његову слику хоцу поврацати и то у млазовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

18.03.2015 21:42

Хоце хоце, е мој Дацицу недају цирилицу да писес, а да хапсе бранитеље, када сте на телевизији цули да је неко у Хрватској ухапсен за ратне злоцине у Босни, хе хе невероватно ста Дациц прица или у Сарајеву да се ухапсе неко од припадника зелених беретки или сева, е мој Дацицу не прицај глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирна лука

19.03.2015 08:59

Има ли ико нормалан у борачкој,зашто мирно гледате ова хапшења-срамота

Name

сокиран

19.03.2015 13:26

Туга преголема, срам да вас буде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо .19 Мар 2015

19.03.2015 17:07

Сада издајете борце што су се борили за свој народ.Забрињава ме ако дође опет до кавог рата,питам само,Дачића ко ће му узети пушку у руке да брани,Дачића и остале као он што је. На Косову ће судити шиптарима к'о што су судили у Хагу, Рамнушу, а у Босни такође као у Хагу. Једини генерал Ратко Младић што је за време рата ишао са војском раме уз раме,зато сиромах лежи у Хагу. Нека вас је срамота....

ОДГОВОРИТЕ