Клизиште озбиљно пријети манастиру Клисура

Игуманија ариљског манастира Клисура замолила је надлежне за помоћ јер се изнад ове светиње покренуло клизиште које прети да га угрози.

Србија 18.03.2015 | 13:46
Клизиште озбиљно пријети манастиру Клисура

Она каже да је манастирска црква угрожена и да јој прети рушење уколико се нешто хитно не предузме.

„Велике воде које се сливају са брда односе насип са пута и то је угрозило прилаз и капију манастира. У великом смо страху да одрон не стигне до светиње. Стрепимо сваке ноћи и молимо све надлежне за помоћ. “, казала је и додала да се обратила за подршку патријаршији и општини Ариље.

Према оцени геолога Јекић Радосаве за решење овог проблема неопходан је долазак стручних људи из области грађевине како би проценили дубину клизишта, која, сматра, није велика и могућа је санација.

Према речима председника општине Ариље Зорана Тодоровића ово клизиште представља велики проблем, али ће локална самоуправа све како би га решила, додајући да очекује и помоћ државе.

"Надлежне службе из локалне самоуправе су обишле светињу, чекамо да се ситуација са временом стабилизује и одмах ћемо приступити радовима како бисмо сачували манастир. Данас ћемо отпочети са санацијом одрона, а помоћ ће нам пристићи из ивањичких Путева", казао је Тодоровић.

Манастир Клисура, познат и као Добрча, потиче из средњег века и налази се 13 километара јужно од Ариља у клисури Моравице. Црква је подигнута вероватно крајем 13. века, припада рашком стилу и посвећена је Светим архангелима Михаилу и Гаврилу.

Током историје више пута је рушен, а запустео је након велике сеобе Срба 1690. године. Живот у њему обновљен је 1798. године, али је нова разарања претрпео током два светска рата, најпре од стране Аустро-угара, а потом и Бугара.

Коментари / 0

Оставите коментар