Klizište ozbiljno prijeti manastiru Klisura

Igumanija ariljskog manastira Klisura zamolila je nadležne za pomoć jer se iznad ove svetinje pokrenulo klizište koje preti da ga ugrozi.

Srbija 18.03.2015 | 13:46
Klizište ozbiljno prijeti manastiru Klisura

Ona kaže da je manastirska crkva ugrožena i da joj preti rušenje ukoliko se nešto hitno ne preduzme.

„Velike vode koje se slivaju sa brda odnose nasip sa puta i to je ugrozilo prilaz i kapiju manastira. U velikom smo strahu da odron ne stigne do svetinje. Strepimo svake noći i molimo sve nadležne za pomoć. “, kazala je i dodala da se obratila za podršku patrijaršiji i opštini Arilje.

Prema oceni geologa Jekić Radosave za rešenje ovog problema neophodan je dolazak stručnih ljudi iz oblasti građevine kako bi procenili dubinu klizišta, koja, smatra, nije velika i moguća je sanacija.

Prema rečima predsednika opštine Arilje Zorana Todorovića ovo klizište predstavlja veliki problem, ali će lokalna samouprava sve kako bi ga rešila, dodajući da očekuje i pomoć države.

"Nadležne službe iz lokalne samouprave su obišle svetinju, čekamo da se situacija sa vremenom stabilizuje i odmah ćemo pristupiti radovima kako bismo sačuvali manastir. Danas ćemo otpočeti sa sanacijom odrona, a pomoć će nam pristići iz ivanjičkih Puteva", kazao je Todorović.

Manastir Klisura, poznat i kao Dobrča, potiče iz srednjeg veka i nalazi se 13 kilometara južno od Arilja u klisuri Moravice. Crkva je podignuta verovatno krajem 13. veka, pripada raškom stilu i posvećena je Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu.

Tokom istorije više puta je rušen, a zapusteo je nakon velike seobe Srba 1690. godine. Život u njemu obnovljen je 1798. godine, ali je nova razaranja pretrpeo tokom dva svetska rata, najpre od strane Austro-ugara, a potom i Bugara.

Komentari / 0

Ostavite komentar