На страним ратиштима 155 држављана БиХ

На ратиштима у Сирији, Ираку и Украјини, према подацима Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/, тренутно се налази око 155 држављана БиХ, док се њих око 50 вратило у БиХ.

Босна и Херцеговина 18.03.2015 | 16:46
На страним ратиштима 155 држављана БиХ

Портпарол Сипе Кристина Јозић рекла је Срни да је тешко говорити о тачном броју тих лица, јер је ријеч о подацима промјенљивог карактера.

Она је истакла да је Сипа предузела све неопходне мјере и радње у бескомпромисној борби против тероризма и подсјетила да је у ту сврху формиран Специјални тим за борбу против тероризма, који ће остваривати уску сарадњу са партнерским агенцијама у БиХ, земљама региона и шире.

"Било који екстремизам може водити ка тероризму, што представља опасност за свако друштво, због чега Сипа свакодневно прати стање безбједности у БиХ и у сарадњи са другим релевантним факторима предузима адекватне мјере и радње на очувању повољног окружења", навела је Јозићева.

На сједници ужег Колегијума директора Сипе која је одржана у фебруару закључено је да ће и у будућем раду акценат бити на проактивном и превентивном дјеловању, те да се сви људски, материјални и технички капацитети Агенције стављају у функцију борбе против тероризма, која је апсолутни приоритет.

Овај тим чини 21 службеник, а њим руководи помоћник директора Сипе Анђелко Хргић.

Задатак Специјалног тима за борбу против тероризма је континуирано прикупљање, анализа и размјена свих података и информација које су у вези са тероризмом, провођење истражних активности на документовању ових кривичних дјела, сарадња и благовремена размјена оперативних сазнања са другим агенцијама за провођење закона у БиХ, земљама региона и шире, као и давање смјерница за даље дјеловање Сипе по овој поблематици с посебним акцентом на проактивно и превентивно дјеловање.

Јозићева је истакла да Сипа по питању проблематике тероризма континуирано сарађује са свим домаћим и међународним партнерима који су спремни да своје капацитете у потпуности ставе у функцију борбе против тероризма.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

вирус

18.03.2015 16:12

Ма има сипа да их изуци и опреми па посаље у Сирију.Све је то иста багра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тигар

18.03.2015 17:30

Ста це јадан народ иде за паром боље и скупо погинути него код Миле гладан умријети....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

18.03.2015 18:30

Зар и у Украјини сире ислам?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

18.03.2015 20:35

Ова вијест са мојим има 4 коментара, један од коментатора не може а да не спомене, знате већ кога, који заиста нема везе са овом вијести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

19.03.2015 10:28

А шта БИХ ради по том питању?Неће ваљда и да им радни стаж повеже?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

19.03.2015 15:10

Па Срби це заврсити у затвору,а Муслимани и Хрвати као и 45. постаце партизани и примаце пензију.

ОДГОВОРИТЕ