Како можемо да спријечимо косу да посиједи?

Да ли сте се икада запитали зашто седимо или зашто мушкарцима са годинама брада постаје риђа?

Мода и љепота 18.03.2015 | 07:44
Како можемо да спријечимо косу да посиједи?

Да ли сте се икада запитали зашто седимо или зашто мушкарцима са годинама брада постаје риђа?

Или зашто деца са плавом косом потамне до 10. године?
Један од водећих експерата Родни Синклер, професор дерматологије у Епвурт болници и професор на Универзитету у Мелбурну, објашњава науку боје косе – и зашто су неки од нас проклети са више седих од других.

Шта одређује боју косе?

Боју косе производи ћелија познатија као меланоцита. Она производи пигмент који се укључује у влакна косе и тако производи различите нијансе.
Боја косе зависи од присуства али и од односа две групе меланина: еумеланин (браон и црни пигмент) и феомеланин (црвени и жути пигмент).
Док варијације у односу на ове пигменте могу да произведу велики број тонова, браћа и сестре често имају упадљиво сличну боју косе.

Зашто су длаке другачије боје на телу?

На пример, трепавице су најцрње јер садрже висок ниво еумаланина. Скалп косе је обично светлији од стидне длаке која често има црвену нијансу, због присуства више феомеланина.
Црвена примеса је такође честа испод пазуха и на бради, чак и код људи који имају браон косу.
Хормони попут меланоцита стимулишу хормон који може да потамни светлу косу, као што висок ниво естрогена и прогестерона, који се производе у трудноћи. Одређени лекови, као што су они за спречавање маларије могу да посветле косу, док неки лекови против епилепсије могу да је потамне.

Зашто плава деца често касније потамне?

Плава деца имају тенденцију да им коса потамни до 10. године. механизам за ово је непознат и вероватно није повезан са хормонима јер ипак тамњење косе евентуално долази у пубертету.
„Свежи“ родитељи ће приметити да је први слој косе њихове бебе доста тамнији него што се очекивало. Тек када се ова прва коса замени на око 8 до 12 месеци старости, добијате јаснију индикацију њихове боје косе.

Колико уопште коса може да расте?

Људски раст косе је цикличан. Током анагене фазе, коса расте континуинирано око 1 цм месечно. Ова фаза може да траје од 3 до 5 година и за то време може да вам израсте између 36 до 60 цм дужине. На крају анагене фазе, фоликул се искључује, раст косе престаје и остаје у стању мировања 3 месеца. Крајем овог „одмора“ (Телогени фаза), коса се обновила и фоликул остаје празан што покреће нову анагену фазу. Пигмент производње ћелије се такође искључује на крају циклуса и понекада се једноставно не укључи све док коса не постане седа.

Колико сива је заправо седа?

Већина нас ће пронаћи своју прву седу када напунимо 30 година, обично на темену, а касније и дуж главе. Док многи сматрају да је „бибер“ изглед привлачан остали улажу велике напоре да их прикрију. Седа коса почиње да преовладава вашом главом око 50. године старости када 50 одсто становништва изгуби боју на 50 одсто главе. Генерално, мушкарци имају више седих него жене. Азијати и Африканци имају мање седу косу од белаца.

Шта проузрокује седу косу?

Генетски фактор је изузетно важан у одређивању седих власи. Идентични близанци добијају седе у сличним годинама, стопи, међутим ипак су одређени неки управљачки гени. Нема доказа да се појављивање седих везује за стрес, исхрану или животни стил. Неке аутоимуне болести као што је витилиго могу да оштете пигментне ћелије и да изазову седе. Ипак, ови услови у сјако ретки и могу да објасне само мали део насталих седих. Рано јављање седих може да буде и синдром прераног старења као што је болест Хачинсон или Вернеров синдром. Питање је зашто се производња пигмента поново не укључује? На крају сваког циклуса косе, неки пигменти који производе меланоците се оштете и умру. Када се исцрпи резервоар матичних ћелија, производња пигмента се зауставља и коса постаје сива.

Како можемо да спречимо косу да промени боју?

Научници већ дуго знају да у циљу спречавања појаве седих мора да се продужи век меланоцита у коси, треба их заштитити или да се прошири резервоар меланоцита у горњем фоликулу длаке и да се тако замени изгубљени пигмент ћелије. Група француских научника идентификовала је нову серију агенаса који штите фоликул длаке меланоците од оштећења на крају циклуса. ово омогућава производњу пигмента чим нови циклус раста косе почне. Агенти раде по пронципу имитирања дејства ензима који се зове Допахром таутомерасе. овај ензим је природни оксидант косе који штити меланоциту од оксидативног оштећења.

Дакле, за оне који не могу да прихвате ову врсту „пепељастог“ изгледа, не брините, нове опције су на хоризонту!

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јана

18.03.2015 07:29

Да ли зна неко како да спријечим опадање косе а какве ј боје није ни важно данас постоје фарбе за косу.

ОДГОВОРИТЕ