Нетанијаху прогласио побједу на изборима

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху прогласио је победу на изборима, на којима је његова Ликуд партија остварила бољи резултат него што се очекивало.

Свијет 18.03.2015 | 07:40
Нетанијаху прогласио побједу на изборима

Према анкетама, Нетанијахуов Ликуд изједначен са коалицијом левог центра - Ционистичком унијом Исака Херцога.

У саопштењу објављеном на Твитеру, Нетанијаху је рекао да су "насупрот свим изгледима" његова Ликуд партија и националисти обезбедили "велику победу".

Према првим анкетама на излазу са биралишта, Ликуд партија је остварила изједначен резултат са коалицијом левог центра - Ционистичком унијом Исака Херцога.

Резултати, међутим, наговештавају да израелском премијеру неће бити тешко да оформи већинску коалицију са радилкалним и верски настројеним савезницима.

Нетанијаху је рекао да је већ почео да позива потенцијалне партнере. Но, упркос томе, како преноси британски Би-Би-Си, Ционистичка унија је рекла да је објава Ликуда "преурањена", као и да је све могуће "док се не појаве стварни резултати".

Када буду познати, израелски председник даће мандат за формирање владе лидеру партије за кога мисли да има највише шансе да окупи коалицију.

Уколико обезбеди и четврти мандат, Нетанијаху би могао постати најдуготрајнији израелски лидер.

Више од 71 одсто оних са правом гласа изашло је на изборе, који су окончани синоћ у 22.00 по локалном времену.

Израелски Канал 1 и Канал 10 прогнозирали су да ће и Ликуд и Ционистичка унија освојити по 27 места, док Канал 2 даје Ликуду једно место више, односно 28.

Заједничка арапска листа, алијанса партија израелских Арапа освојила је треће место, са 13 места, према излазним анкетама.


(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милојко-Бања лука

18.03.2015 06:57

Све честитке!

ОДГОВОРИТЕ