Netanijahu proglasio pobjedu na izborima

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu proglasio je pobedu na izborima, na kojima je njegova Likud partija ostvarila bolji rezultat nego što se očekivalo.

Svijet 18.03.2015 | 07:40
Netanijahu proglasio pobjedu na izborima

Prema anketama, Netanijahuov Likud izjednačen sa koalicijom levog centra - Cionističkom unijom Isaka Hercoga.

U saopštenju objavljenom na Tviteru, Netanijahu je rekao da su "nasuprot svim izgledima" njegova Likud partija i nacionalisti obezbedili "veliku pobedu".

Prema prvim anketama na izlazu sa birališta, Likud partija je ostvarila izjednačen rezultat sa koalicijom levog centra - Cionističkom unijom Isaka Hercoga.

Rezultati, međutim, nagoveštavaju da izraelskom premijeru neće biti teško da oformi većinsku koaliciju sa radilkalnim i verski nastrojenim saveznicima.

Netanijahu je rekao da je već počeo da poziva potencijalne partnere. No, uprkos tome, kako prenosi britanski Bi-Bi-Si, Cionistička unija je rekla da je objava Likuda "preuranjena", kao i da je sve moguće "dok se ne pojave stvarni rezultati".

Kada budu poznati, izraelski predsednik daće mandat za formiranje vlade lideru partije za koga misli da ima najviše šanse da okupi koaliciju.

Ukoliko obezbedi i četvrti mandat, Netanijahu bi mogao postati najdugotrajniji izraelski lider.

Više od 71 odsto onih sa pravom glasa izašlo je na izbore, koji su okončani sinoć u 22.00 po lokalnom vremenu.

Izraelski Kanal 1 i Kanal 10 prognozirali su da će i Likud i Cionistička unija osvojiti po 27 mesta, dok Kanal 2 daje Likudu jedno mesto više, odnosno 28.

Zajednička arapska lista, alijansa partija izraelskih Arapa osvojila je treće mesto, sa 13 mesta, prema izlaznim anketama.


(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milojko-Banja luka

18.03.2015 06:57

Sve čestitke!

ODGOVORITE