Путинов нестанак показао колика је неизвјесност Русије

Шта би се заправо десило уколико би Путин умро или био збачен с власти? То је питање које произилази из недавног нестанка руског предсједника Владимира Путина, односно вишедневног непојављивања у јавности, пише за Реутерс руска новинарка Масха Гессен.

Свијет 17.03.2015 | 22:48
Путинов нестанак показао колика је неизвјесност Русије

"Живот без гласина би био досадан", казао је Путин јуче, појавивши се коначно у јавности након 11 дана.

Ипак, његов нестанак је показао колико заправо Русија зависи од свог предсједника.

"Уопште не можемо знати шта се дешава у Кремљу уколико нам то не кажу Путин или његов портпарол. Путин је у суштини једина особа у Русији која ствара вијести из политике", наводи Гессен те додаје да је на крају једино објашњење Путиновог недавног нестанка то да заправо и нема објашњења.

Гессен даље упозорава да је Путин један од ријетких људи у свијету који "држи свој прст на арсеналу нуклеарног оружја" те да је стога његов изненадни нестанак са ТВ екрана тако одјекнуо у свијету.

"Руски предсједник је монополизовао доношење важних одлука у Русији. Путин одбија да говори о томе како би изгледао живот у Русији без њега. Стиче се утисак да он жели бити предсједник док је жив, али и да мисли како ће живјети заувијек", пише Гессен за Реутерс.

Она истиче да се због Путина Русија враћа у Средњи вијек, а он је тај који има апсолутну моћ.

"Зато Русија данас нема резервни план и зато медији шуте када предсједник нестане из јавности. Они не знају и не смију претпостављати шта би могло услиједити послије Путина", пише Гессен те додаје да Русија раније није била спремна на Стаљинову смрт, што је увелико погоршало ситуацију у земљи у то вријеме.

"Историја никада није лош водич. Можемо претпоставити да када Путин оде нико неће знати шта се дешава нити шта ће се десити", наводи Гессен.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

РС

17.03.2015 20:15

А где је председник Мадагаскара, ни њега нема ево већ 7 дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

17.03.2015 20:18

На шта је запад спао? Шта ће бити кад не буде Путина? Биће и даље РУСИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

17.03.2015 20:21

Јес', вала, треба нам нека тобожња рускиња западњачког презимена разјаснити ствари о Русији! Ма, није него! Што је баби мило, то јој се и снило! Не пропада једна толика држава због једног човјека. Хитлер је био највеће зло у своје вријеме, па је Њемачка остала и опстала и након њега. Рекао Ројтерс или Си-Ен-Ен и одмах то мора бити истина, ма да, мало сутра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

17.03.2015 20:24

Ипак цињеница је да те гласине пласирају болесници који оболисе од Русофобије и Путинофобије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЈОЛЕ

17.03.2015 20:24

СТА ЦЕ БИТ ПА НЕ МОЗЕ ИМ НИСТА БИТИ ГОРЕ НЕГО САД ДОК ЈЕ ЗИВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Дјордјиц

17.03.2015 20:27

Глупости!!!Био је Стаљин,па Хрусцов у СССР...и тако у круг.И после Путина би био Медведев....ниста се промијенило не би.И не треба да се мијења.Видјели смо како изгледа кад су Амери богови.Не дај Бозе никад висе.Баланс мора постојати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

17.03.2015 20:30

Ако су изјавили британски медији онда то мора да је истина.(кад би се ЛАГАЛИ).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.03.2015 06:54

Бице гадно ако оде Путин једног дана и ако се појави један нови Горбацов или Јељцин !То запад и цека само ,јос један издајник и збогом Русија !Да русија нема СС 18 ракете неби је одавно било !Само улагати паре у нуклеарни потенцијал,нема нас ,нема ни вас !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

19.03.2015 13:46

Ова лупа глупости. Шта су они наулики из историје? Проблем је што је Путин за запад енигма као и КГБ за коју је радио, остало им је само да трачају. Не видим разлог зашто би толико дигло буру што га није било 10 дана. Сигурно је "оставио" прст некоме за дугме. Нема више издајника и алкохоличара. Путин је сигурно обезбједио свог наследника за моћну Русију.

ОДГОВОРИТЕ