Putinov nestanak pokazao kolika je neizvjesnost Rusije

Šta bi se zapravo desilo ukoliko bi Putin umro ili bio zbačen s vlasti? To je pitanje koje proizilazi iz nedavnog nestanka ruskog predsjednika Vladimira Putina, odnosno višednevnog nepojavljivanja u javnosti, piše za Reuters ruska novinarka Masha Gessen.

Svijet 17.03.2015 | 22:48
Putinov nestanak pokazao kolika je neizvjesnost Rusije

"Život bez glasina bi bio dosadan", kazao je Putin juče, pojavivši se konačno u javnosti nakon 11 dana.

Ipak, njegov nestanak je pokazao koliko zapravo Rusija zavisi od svog predsjednika.

"Uopšte ne možemo znati šta se dešava u Kremlju ukoliko nam to ne kažu Putin ili njegov portparol. Putin je u suštini jedina osoba u Rusiji koja stvara vijesti iz politike", navodi Gessen te dodaje da je na kraju jedino objašnjenje Putinovog nedavnog nestanka to da zapravo i nema objašnjenja.

Gessen dalje upozorava da je Putin jedan od rijetkih ljudi u svijetu koji "drži svoj prst na arsenalu nuklearnog oružja" te da je stoga njegov iznenadni nestanak sa TV ekrana tako odjeknuo u svijetu.

"Ruski predsjednik je monopolizovao donošenje važnih odluka u Rusiji. Putin odbija da govori o tome kako bi izgledao život u Rusiji bez njega. Stiče se utisak da on želi biti predsjednik dok je živ, ali i da misli kako će živjeti zauvijek", piše Gessen za Reuters.

Ona ističe da se zbog Putina Rusija vraća u Srednji vijek, a on je taj koji ima apsolutnu moć.

"Zato Rusija danas nema rezervni plan i zato mediji šute kada predsjednik nestane iz javnosti. Oni ne znaju i ne smiju pretpostavljati šta bi moglo uslijediti poslije Putina", piše Gessen te dodaje da Rusija ranije nije bila spremna na Staljinovu smrt, što je uveliko pogoršalo situaciju u zemlji u to vrijeme.

"Istorija nikada nije loš vodič. Možemo pretpostaviti da kada Putin ode niko neće znati šta se dešava niti šta će se desiti", navodi Gessen.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

RS

17.03.2015 20:15

A gde je predsednik Madagaskara, ni njega nema evo već 7 dan.

ODGOVORITE
Name

007

17.03.2015 20:18

Na šta je zapad spao? Šta će biti kad ne bude Putina? Biće i dalje RUSIJA.

ODGOVORITE
Name

Дрекавац

17.03.2015 20:21

Јес', вала, треба нам нека тобожња рускиња западњачког презимена разјаснити ствари о Русији! Ма, није него! Што је баби мило, то јој се и снило! Не пропада једна толика држава због једног човјека. Хитлер је био највеће зло у своје вријеме, па је Њемачка остала и опстала и након њега. Рекао Ројтерс или Си-Ен-Ен и одмах то мора бити истина, ма да, мало сутра!

ODGOVORITE
Name

Ostoja

17.03.2015 20:24

Ipak cinjenica je da te glasine plasiraju bolesnici koji obolise od Rusofobije i Putinofobije.

ODGOVORITE
Name

DJOLE

17.03.2015 20:24

STA CE BIT PA NE MOZE IM NISTA BITI GORE NEGO SAD DOK JE ZIV.

ODGOVORITE
Name

Goran Djordjic

17.03.2015 20:27

Gluposti!!!Bio je Staljin,pa Hruscov u SSSR...i tako u krug.I posle Putina bi bio Medvedev....nista se promijenilo ne bi.I ne treba da se mijenja.Vidjeli smo kako izgleda kad su Ameri bogovi.Ne daj Boze nikad vise.Balans mora postojati.

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

17.03.2015 20:30

Ako su izjavili britanski mediji onda to mora da je istina.(kad bi se LAGALI).

ODGOVORITE
Name

Dragan

18.03.2015 06:54

Bice gadno ako ode Putin jednog dana i ako se pojavi jedan novi Gorbacov ili Jeljcin !To zapad i ceka samo ,jos jedan izdajnik i zbogom Rusija !Da rusija nema SS 18 rakete nebi je odavno bilo !Samo ulagati pare u nuklearni potencijal,nema nas ,nema ni vas !

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

19.03.2015 13:46

Ova lupa gluposti. Šta su oni nauliki iz istorije? Problem je što je Putin za zapad enigma kao i KGB za koju je radio, ostalo im je samo da tračaju. Ne vidim razlog zašto bi toliko diglo buru što ga nije bilo 10 dana. Sigurno je "ostavio" prst nekome za dugme. Nema više izdajnika i alkoholičara. Putin je sigurno obezbjedio svog naslednika za moćnu Rusiju.

ODGOVORITE