Кућом на точковима обишли скоро читав свијет

Брачни пар Вили и Марга Витинг, који су за последњих 12 година у кући на точковима превалили више од 250.000 километара, за тренутак су се зауставили и у Краљеву.

Путовања 17.03.2015 | 20:38
Кућом на точковима обишли скоро читав свијет

Вили је Немац, а Марга Мексиканка, а преправљени Мерцедесов камион стар пола века је њихов дом. У кући на точковима возили су по Америци и Европи и два пута бродом прелазили Атлански океан, а њихова досадашња рута исцртана је на камиону.

Вили каже да су за последњих 12 година прешли 250.000 километара, од Аљаске до Патагоније.

"Свака земља и сваки континент су различити. Било је веома лепо у Боливији, на високим планинама од 5.000 метара надморске висине. Веома лепо је и у Канади. Америка има пуно националних паркова. Јужна Америка је другачија, различите културе и начин живота”," изјавио је Вили.

Након десет година путовања по Америци коју су прокрстарили од југа до севера и од истока до запада, укрцали су се на брод и поново дошли у Европу.

Провели смо зиму на крајњем југу Европе. Изненађен сам како је хладно овде. Ноћи су хладне, а сад смо на путу за Немачку”, додаје Вили.

Кажу да никуда не журе, дневно пређу у просеку око 150 километара, а у једном граду задрже се 2 до 3 дана.

И док Вили вози и одржава камион који се за 12 година покварио само једном у Аргентини, Марга сређује “кућу” и спрема храну.

Ја спремам мексичку, мој супруг немачку храну. Када смо у некој страној земљи, посећујемо ресторане и пробамо традиционална јела”, прича Марга.

У овом делу Европе им једино смета што на сваких неколико стотина километара, прелазе границе, понекад са компликованим царинским процедурама, али што се тиче Србије пријатно су изненађени.

"Веома смо изненађени како је Краљево чисто. Изненађени смо љубазношћу људи, и како су људи добри према псима луталицама, јер ја волим псе и ја имам пса. У Грчкој их убијају, убијају све псе, нису баш пријатељски настројени. Центар града је леп, има пуно продавница, људи разговарају са нама. Срби имају пријатељска лица. Свиђа ми се овде”," рекао је Вили.

Током пролећа и лета крстариће Европом. Из Србије преко Мађарске и Чешке до Немачке, а онда поново на југ. Наредних неколико година обилазиће Африку а потом и Азију.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар