Подигнута оптужница против Максимовића

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Далибора Максимовића због ратног злочина против цивилног становништва на подручју Братунца.

Босна и Херцеговина 17.03.2015 | 15:19
Подигнута оптужница против Максимовића

Максимовића, који је држављанин Србије, оптужница терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, као припадник Војске Републике Српске, на подручју Братунаца поступао противно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата.

Он је оптужен да је 1992. године, заједно са још неколико војника, у мјесту Реповац убио три цивила бошњачке националности, рођака из породице Салкић, а у мјесту Глогова, пуцањем из ватреног оружја убио још једног цивила, те силовао жену бошњачке националности.

Радећи у истрази у овом предмету, тужилац Посебног одјељења за ратне злочине остварио је значајну сарадњу са Тужилаштвом за ратне злочине Србије, а по захтјеву Тужилаштва БиХ, током истраге саслушан на подручју Србије.

С обзиром да је ријеч о држављанину Србије, Тужилаштво БиХ ће у наредном периоду предузети активности да се предмет прослиједи на процесуирање правосуђу Србије.

Овај предмет је још једна потврда добре сарадње тужилаштава двије земаља у процесуирању предмета ратних злочина, те порука да се оптужени за ратне злочине више неће моћи скривати у земљама региона, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужница ће, уз обиман доказни материјал, бити прослијеђена Суду БиХ.

Коментари / 0

Оставите коментар