Podignuta optužnica protiv Maksimovića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dalibora Maksimovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Bratunca.

Bosna i Hercegovina 17.03.2015 | 15:19
Podignuta optužnica protiv Maksimovića

Maksimovića, koji je državljanin Srbije, optužnica tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, na području Bratunaca postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je 1992. godine, zajedno sa još nekoliko vojnika, u mjestu Repovac ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti, rođaka iz porodice Salkić, a u mjestu Glogova, pucanjem iz vatrenog oružja ubio još jednog civila, te silovao ženu bošnjačke nacionalnosti.

Radeći u istrazi u ovom predmetu, tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine ostvario je značajnu saradnju sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, a po zahtjevu Tužilaštva BiH, tokom istrage saslušan na području Srbije.

S obzirom da je riječ o državljaninu Srbije, Tužilaštvo BiH će u narednom periodu preduzeti aktivnosti da se predmet proslijedi na procesuiranje pravosuđu Srbije.

Ovaj predmet je još jedna potvrda dobre saradnje tužilaštava dvije zemalja u procesuiranju predmeta ratnih zločina, te poruka da se optuženi za ratne zločine više neće moći skrivati u zemljama regiona, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica će, uz obiman dokazni materijal, biti proslijeđena Sudu BiH.

Komentari / 0

Ostavite komentar