Најчувенији слоган има своју мрачну страну

Ден Виден, творац чувеног слогана “Јуст До Ит” компаније Нике, инспирацију је добио на веома необичан начин.

Занимљивости 17.03.2015 | 12:07
Најчувенији слоган има своју мрачну страну

Давних осамдесетих компанија Нике била је у озбиљном тржишном рату против компаније Реебок.

Ден Виден, аутор данашње крилатице “Јуст До Ит”, у том тренутку био је врло свестан чињенице да кључ успеха лежи у слогану са којим ће можи да се поистовети цела нација, од жена које повремено џогирају у парку до најуспешнијих атлетичара на свету.

Ноћ пре него што је нови слоган требало да представи руководиоцима компаније, Виден је и даље интензивно размишљао, трагајући за инспирацијом. Из неког разлога то вече упорно му се “вртео по глави” 10 година стар случај Герија Гилмора, који је својевремено подигао велику медијску прашину у Америци.

Гери је имао тешко детињство, а младост већином провео у затвору. Након што је пуштен на слободу, преселио се код даљег рођака у Јуту како би поново покушао да успостави нормалан живот. Међутим, врло брзо вратио се претходном начину живота и у јулу 1976. прво опљачкао бензинску пумпу, убивши запосленог Макса Џенсена, а затим и Бенија Бушнела, управника хотела у коме је одсео наредне вечери.

Гилмор је за врло кратко време ухваћен, оптужен, и осуђен на смрт. Уместо да се бори за живот, поздравио је пресуду и одабрао да буде устељен из ватреног оружја. Када је пред моменат егзекуције, 17. јануара 1977. године, упитан да ли жели да остави последње речи иза себе, Гилберт је рекао “Урадимо то!” (енгл. “Лет’с до ит!”).

Та реченица из неког разлога дуго је остала утиснута у Виденов ум, чекајући тренутак да поново доспе у јавност. Слоган “Јуст До Ит” први пут се у реклами компаније Нике појавио 1988. године, стекавши светску популарност вртоглавом брзином. Компанија Нике убрзо је успоставила вођство на тржишту, повећавши у року од једне деценије целокупни профит са 877 милиона на 9,2 милијарди долара.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар