Родитељи запрепаштени Барбиком која прислушкује дјецу

Нова Барби лутка компаније Маттел, у себи ће имати уграђен софтвер који ће малишанима омогућити да причају с лутком, али ће све што деца изговоре преносити до мрежног оператера компаније.

Занимљивости 17.03.2015 | 08:04
Родитељи запрепаштени Барбиком која прислушкује дјецу

Најновији Маттелов производ, лутка Хелло Барбие, недавно је подигла велику прашину у јавности.

Ова барбика, наиме, има уграђен софтвер за препознавање гласа који »слуша« децу и омогућава »ћаскање« с малишанима. Софтвер има и способност учења, односно памћења, па временом региструје нпр. име вашег пса, али и неке друге податке.

Хелло Барбие снима дечји глас путем уграђеног микрофона који се активира притиском на дугме и док лутка »слуша«, звучни запис путује до Маттеловог мрежног оператера где се препознају и обрађују делови записа који се затим користе за формулисање барбикиних одговора.

Претпоставља се да би оваква барбика, која има приступ интернету путем Wи-Фи мреже, ускоро могла да постане велики хит код деце, која су већ научила да рукују таблет рачнарима и сличним справама, али она наилази на отпор код заговорника приватности деце.

Код ове лутке врло је проблематично то што се разговори с њом снимају и анализирају, а деца играчке често доживљавају као »живе пријатеље«, па с њима »разговарају« и поверавају им се. У овом случају, дете заправо не разговара с лутком, већ с корпорацијом која ју је избацила на тржиште и која има само један интерес и циљ, а то је – зарада.

Произвођач лутака покушава да заустави осетан пад продаје лутака у временима растуће потражње за дечјим апликацијама и онлајн игрицама, а колико је такав приступ (не)оправдан, није тешко закључити. Не сме баш све бити подређено новцу и заради, а поготово не када су у питању најмлађи.

Стога је и покренута кампања са циљем да присили Маттел да повуче спорну лутку не би ли се деци обезбедило слободно детињство, неоптерећено комерцијализацијом и конзумеризмом. Иницијатори кампање кажу да би оваква технологија врло лако могла да претвори децу у мете скривеног оглашавања јер би могла суптилно да подстиче малишане да наговарају родитеље на куповину додатака за барбику.

Иако је родитељима омогућено да путем електронске поште примају аудио записе с целокупним разговорима између Хелло Барбие и детета, њени критичари су одлучни – када деца причају својим плишаним играчкама и луткама, она доста откривају о себи. И стога сматрају да ти разговори морају да остану само између њих.

Предвиђена цена за лутку је 75 долара, што би је учинило доступном потенцијално великом броју купаца.

Да ли ће иницијатори кампање успети да остваре своју замисао, за сада је неизвесно.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар