Новак у два сета до четвртог кола

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у четврто коло Мастерса из серије 1000 у Индијан Велсу, победом над Албертом Рамос-Винољасом са 7:5, 6:3.

Свијет 17.03.2015 | 00:00
Новак у два сета до четвртог кола

Ђоковић није блистао у мечу са Рамос-Винољасом, али је успео да посао заврши у два сета и на терену се задржи мање од сат и по времена.

Оно што би могло да забрине јесте очигледна нелагодност коју осећа у левом стопалу, али се она за сада не осећа у његовој игри.

Новак ће се у борби за четвртфинале састати са домаћим тенисером Џоном Изнером са којим је до сада „рекете укрстио“ седам пута. Американац је са 7:6, 6:2 избацио Кевина Андерсона.

Београђанин је нешто спорије отворио меч – направио је неколико јефтиних грешака и дозволио противнику да му одмах одузме сервис. Ипак, вратио се средином сета, а да није баш расположен за тенис показао је гем на 5:4, када је пропустио да одсервира за меч.

Пре тог гема затражио је медицински тајм-аут због бола у левом стопалу, али се чини да повреда није озбиљније природе. Ђоковић је био стрпљив и новим брејком стигао до сета.

Други део игре почео је у нешто споријем ритму, а први се са брејк лоптама суочавао Ђоковић. Добрим форхендима спасао је обе, да би нови притисак уследио у финишу. Код резултата 5:3 реализовао је четврту шансу и онда сигурно одсервирао за пролазак даље.

Новак је меч завршио са 18 директних поена и 32 неизнуђене грешке, док је Рамос-Винољас само шест пута директно поентирао, уз 28 грешака.

Ток меча:

Ђоковић је меч отворио дуплом грешком, али је онда везао три сигурна гема за 40:15. Потом је направио две грешке уневши неизвесност у гем, а после нових поклона из форхенда Шпанац је дошао до брејк лопте. Очајан старт Новак је заокружио другом дуплом за 1:0.

Српски играч био је потпуно ван ритма на почетку сусрета, пречесто је грешио и дозвољавао противнику да често преузима иницијативу. Новим лошим ритерном омогућио је Алберту да поведе са 2:0. Уводна нервоза престала је већ у трећем гему – Ђоковић је погодио два одлична форхенда и брзо се уписао на семафор (2:1).

Међутим, Новак никако није могао да угрози сервис противника, а већ у четвртом гему стигао је до двоцифреног броја грешака. Рамос-Винољас је то сигурно користио и увећао је предност на 3:1.

И поред ситних проблема у следећем Ноле је добио гем за 3:2, а онда и сачекао један лош свог ривала. Држао је лоптицу у игру и пуштао Шпанца да греши, а овај је двема дуплим грешкама вратио стечену предност – 3:3.

Тада се најбољи тенисер планете мало опустио, три пута је одлично напао, а уз један добар сервис продужио је серију гемова на три.

Није се ту Београђанин зауставио – драстично је поправио кретање и његови ударци су били много дубљи. После једног таквог ритерна зарадио је две везане брејк лопте и већ прву је претворио у вођство од 5:3.

Таман када се чинило да Новак подигао ниво игре, он је поново. Правио је некарактеристичне грешке, а да линијске судије нису пропустиле раније би изгубио брејк. Он је и поред тога још два пута погрешио и вратио ривала у сет – 5:4.

Интересантна ситуација виђена је у паузи између деветог и десетог гема. Ђоковић је затражио медицински тајм-аут због нелагодности у левом стопалу, а пошто је физиотерапеут завршио посао, прешао је код Рамос-Вињоласа да и њега „оправи“.

Наставио је Шпанац солидно да сервира, а Новак да промашује ритерне који би иначе завршавали у терену. После једног таквог било је 5:5.

Момак из Барселоне желео је да буде агресиван, али је пречесто грешио. После три везане Београђанин је одлично напао и освојио поен на мрежи за 6:5.

Притисак останка у сету утицао је да се шпанском играчу стегне руке – одсервирао је нове дупле сервис грешке, да би Ђоковић десетим винером изборио две сет лопте. Прву је убацио у мрежу, али је код друге скратио дијагоналу и сачекао грешку за 7:5.

Форхенд Ђоковића много боље функционише него остали ударци, њиме је уписао нова два директна поена и повео у другом сету са 1:0. Код бекхенда је пречесто грешио или гурао лоптицу, а при резултату 1:1 то је могло да га кошта брејка.

Ипак, поново је форхенд био поуздан када је било најпотребније, а када се и бекхенд опустио није било проблема за 2:1.

После два гема у којима није било узбуђења, Ђоковић је одлучио да убрза ритам, али су његови бекхенди и даље били замало непрецизни. После једног таквог Рамос-Винољас одиграо је спектакуларан форхенд по паралели и убрзо изједначио на 3:3.

Оно што није успео у претходном, Ђоковић је урадио у следећем гему на сервис противника. Направио је брејк и дошао у прилику да сервира за меч. Међутим, за то му је било потребно нешто више удараца него што је карактеристично, пошто је промашио три поприлично лаке лопте.

Ипак, нападом из форхенда преломио је дуел и мирно га привео крају после сат и 25 минута игре.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар