Novak u dva seta do četvrtog kola

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u četvrto kolo Mastersa iz serije 1000 u Indijan Velsu, pobedom nad Albertom Ramos-Vinoljasom sa 7:5, 6:3.

Svijet 17.03.2015 | 00:00
Novak u dva seta do četvrtog kola

Đoković nije blistao u meču sa Ramos-Vinoljasom, ali je uspeo da posao završi u dva seta i na terenu se zadrži manje od sat i po vremena.

Ono što bi moglo da zabrine jeste očigledna nelagodnost koju oseća u levom stopalu, ali se ona za sada ne oseća u njegovoj igri.

Novak će se u borbi za četvrtfinale sastati sa domaćim teniserom Džonom Iznerom sa kojim je do sada „rekete ukrstio“ sedam puta. Amerikanac je sa 7:6, 6:2 izbacio Kevina Andersona.

Beograđanin je nešto sporije otvorio meč – napravio je nekoliko jeftinih grešaka i dozvolio protivniku da mu odmah oduzme servis. Ipak, vratio se sredinom seta, a da nije baš raspoložen za tenis pokazao je gem na 5:4, kada je propustio da odservira za meč.

Pre tog gema zatražio je medicinski tajm-aut zbog bola u levom stopalu, ali se čini da povreda nije ozbiljnije prirode. Đoković je bio strpljiv i novim brejkom stigao do seta.

Drugi deo igre počeo je u nešto sporijem ritmu, a prvi se sa brejk loptama suočavao Đoković. Dobrim forhendima spasao je obe, da bi novi pritisak usledio u finišu. Kod rezultata 5:3 realizovao je četvrtu šansu i onda sigurno odservirao za prolazak dalje.

Novak je meč završio sa 18 direktnih poena i 32 neiznuđene greške, dok je Ramos-Vinoljas samo šest puta direktno poentirao, uz 28 grešaka.

Tok meča:

Đoković je meč otvorio duplom greškom, ali je onda vezao tri sigurna gema za 40:15. Potom je napravio dve greške unevši neizvesnost u gem, a posle novih poklona iz forhenda Španac je došao do brejk lopte. Očajan start Novak je zaokružio drugom duplom za 1:0.

Srpski igrač bio je potpuno van ritma na početku susreta, prečesto je grešio i dozvoljavao protivniku da često preuzima inicijativu. Novim lošim riternom omogućio je Albertu da povede sa 2:0. Uvodna nervoza prestala je već u trećem gemu – Đoković je pogodio dva odlična forhenda i brzo se upisao na semafor (2:1).

Međutim, Novak nikako nije mogao da ugrozi servis protivnika, a već u četvrtom gemu stigao je do dvocifrenog broja grešaka. Ramos-Vinoljas je to sigurno koristio i uvećao je prednost na 3:1.

I pored sitnih problema u sledećem Nole je dobio gem za 3:2, a onda i sačekao jedan loš svog rivala. Držao je lopticu u igru i puštao Španca da greši, a ovaj je dvema duplim greškama vratio stečenu prednost – 3:3.

Tada se najbolji teniser planete malo opustio, tri puta je odlično napao, a uz jedan dobar servis produžio je seriju gemova na tri.

Nije se tu Beograđanin zaustavio – drastično je popravio kretanje i njegovi udarci su bili mnogo dublji. Posle jednog takvog riterna zaradio je dve vezane brejk lopte i već prvu je pretvorio u vođstvo od 5:3.

Taman kada se činilo da Novak podigao nivo igre, on je ponovo. Pravio je nekarakteristične greške, a da linijske sudije nisu propustile ranije bi izgubio brejk. On je i pored toga još dva puta pogrešio i vratio rivala u set – 5:4.

Interesantna situacija viđena je u pauzi između devetog i desetog gema. Đoković je zatražio medicinski tajm-aut zbog nelagodnosti u levom stopalu, a pošto je fizioterapeut završio posao, prešao je kod Ramos-Vinjolasa da i njega „opravi“.

Nastavio je Španac solidno da servira, a Novak da promašuje riterne koji bi inače završavali u terenu. Posle jednog takvog bilo je 5:5.

Momak iz Barselone želeo je da bude agresivan, ali je prečesto grešio. Posle tri vezane Beograđanin je odlično napao i osvojio poen na mreži za 6:5.

Pritisak ostanka u setu uticao je da se španskom igraču stegne ruke – odservirao je nove duple servis greške, da bi Đoković desetim vinerom izborio dve set lopte. Prvu je ubacio u mrežu, ali je kod druge skratio dijagonalu i sačekao grešku za 7:5.

Forhend Đokovića mnogo bolje funkcioniše nego ostali udarci, njime je upisao nova dva direktna poena i poveo u drugom setu sa 1:0. Kod bekhenda je prečesto grešio ili gurao lopticu, a pri rezultatu 1:1 to je moglo da ga košta brejka.

Ipak, ponovo je forhend bio pouzdan kada je bilo najpotrebnije, a kada se i bekhend opustio nije bilo problema za 2:1.

Posle dva gema u kojima nije bilo uzbuđenja, Đoković je odlučio da ubrza ritam, ali su njegovi bekhendi i dalje bili zamalo neprecizni. Posle jednog takvog Ramos-Vinoljas odigrao je spektakularan forhend po paraleli i ubrzo izjednačio na 3:3.

Ono što nije uspeo u prethodnom, Đoković je uradio u sledećem gemu na servis protivnika. Napravio je brejk i došao u priliku da servira za meč. Međutim, za to mu je bilo potrebno nešto više udaraca nego što je karakteristično, pošto je promašio tri poprilično lake lopte.

Ipak, napadom iz forhenda prelomio je duel i mirno ga priveo kraju posle sat i 25 minuta igre.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar