Приштина: Српско продају без Срба

Власти у Приштини покушавају да искористе политички вакум настао после изласка представника Срба из косовских институција како би наставиле са нелегалним приватизацијама у српским срединама на Косову и Метохију. 

Србија 16.03.2015 | 22:02
Приштина: Српско продају без Срба

Косовска Агенција за приватизацију најавила је да ће до краја месеца приватизовати девет локала некадашњег друштвеног предузећа "Лукс" у Косовској Митровици, а слична судбина прети и објектима у Лепосавићу.

Српски политичари из покрајине кажу да је реч о наставку отимачине српске имовине упркос томе што је једна од суштинских тачака коалиционог споразума листе "Српска" и владајућих албанских партија обустављање једностраних приватизација у срединама у којима живе Срби.

Горан Ракић, градоначелник северне Косовске Митровице каже да се ради о опасном преседану који се понавља по већ виђеном сценарију:

- Приштина се досетила да на перфидан начин доврши промену власничке структуре поменутих објеката. То се дешава усред политичког вакуума који је настао јер је листа "Српска" у знак протеста због кршења коалиционог споразума недавно замрзла учешће у косовским институцијама. Ми ћемо свим расположивим средствима зауставити ову приватизацију.

Драган Јаблановић, председник општине Лепосавић подсећа да је косовска Агенција за приватизацију мимо знања локалне самоуправе већ покушала да спроведе приватизацију неколико предузећа и објеката у овој општини.

- Представници Агенције распитивали су се за просторије Југобанке која овде ради, потом за Робну кућу, складиште робних резерви, односоно 75 ари магацинског простора, а према незваничним сазнањима, покушали су да приватизују "Универзал" и још неке објекте - каже Јаблановић. - Ипак, неће моћи да спроведу приватизацију јер је законом о локалној самоуправи власништво општине над добрима која поседује неспориво.

КРИМИНАЛНО

- Поступак једностраних приватизација Косовске агенције је у најмању руку криминалан, а њихова права намера је пљачка имовине Републике Србије и протераних Срба. Тиме настоје да онемогуће економско јачање Срба на Косову и Метохији и обесмисле њихов опстанак - оцењује Александар Јаблановић, председник листе "Српска".

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар