Priština: Srpsko prodaju bez Srba

Vlasti u Prištini pokušavaju da iskoriste politički vakum nastao posle izlaska predstavnika Srba iz kosovskih institucija kako bi nastavile sa nelegalnim privatizacijama u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiju. 

Srbija 16.03.2015 | 22:02
Priština: Srpsko prodaju bez Srba

Kosovska Agencija za privatizaciju najavila je da će do kraja meseca privatizovati devet lokala nekadašnjeg društvenog preduzeća "Luks" u Kosovskoj Mitrovici, a slična sudbina preti i objektima u Leposaviću.

Srpski političari iz pokrajine kažu da je reč o nastavku otimačine srpske imovine uprkos tome što je jedna od suštinskih tačaka koalicionog sporazuma liste "Srpska" i vladajućih albanskih partija obustavljanje jednostranih privatizacija u sredinama u kojima žive Srbi.

Goran Rakić, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice kaže da se radi o opasnom presedanu koji se ponavlja po već viđenom scenariju:

- Priština se dosetila da na perfidan način dovrši promenu vlasničke strukture pomenutih objekata. To se dešava usred političkog vakuuma koji je nastao jer je lista "Srpska" u znak protesta zbog kršenja koalicionog sporazuma nedavno zamrzla učešće u kosovskim institucijama. Mi ćemo svim raspoloživim sredstvima zaustaviti ovu privatizaciju.

Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić podseća da je kosovska Agencija za privatizaciju mimo znanja lokalne samouprave već pokušala da sprovede privatizaciju nekoliko preduzeća i objekata u ovoj opštini.

- Predstavnici Agencije raspitivali su se za prostorije Jugobanke koja ovde radi, potom za Robnu kuću, skladište robnih rezervi, odnosono 75 ari magacinskog prostora, a prema nezvaničnim saznanjima, pokušali su da privatizuju "Univerzal" i još neke objekte - kaže Jablanović. - Ipak, neće moći da sprovedu privatizaciju jer je zakonom o lokalnoj samoupravi vlasništvo opštine nad dobrima koja poseduje nesporivo.

KRIMINALNO

- Postupak jednostranih privatizacija Kosovske agencije je u najmanju ruku kriminalan, a njihova prava namera je pljačka imovine Republike Srbije i proteranih Srba. Time nastoje da onemoguće ekonomsko jačanje Srba na Kosovu i Metohiji i obesmisle njihov opstanak - ocenjuje Aleksandar Jablanović, predsednik liste "Srpska".

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar