Геније из Србије који ради за НАСА освојио Америку

Николи Тепавцу (21) из Кикинде, бриљантном иноватору у области роботике, није требало пуно времена да професорима на Факултету техничких наука у Тенесију, докаже зашто га убрајају међу 10 најбољих младих научника Србије.

Србија 16.03.2015 | 18:42
Геније из Србије који ради за НАСА освојио Америку

Никола је постао вођа тима за софтверски развој хуманоидног робота у лабораторији АРЦ:

-Колеге из тима дали су ми надимак Тесла, јер им је тешко да изговоре моје презиме. Одушевиле су их моје преправке на њиховим постојећим системима. Обављам истраживање са др Степхеном Цанфиледом, професором роботике који сарађује са агенцијом НАСА и војском САД.

Развијамо софтвер и уређај за боље разумевање и учење студената о силама и моментима који се јављају у проблемима динамике. Потенцијал овог истраживања је огроман јер инжењерима и архитектама може помоћи да боље разумеју своје конструкције - објашњава Никола чија је животна жеља да након завршетка школовања, постане стручњак НАСА.

Студенту новосадског Факултета техничких наука, пружила се прилика да у САД буде на једногодишњој размени. Нажалост, баш тамо га је дочекала страшна вест - 8. јануара остао је без оца:

-Из сна ме је пренуо страшан кошмар. Машине и роботи које сам конструисао, окренули су се против мене. Срце ми је лупало сто на сат. Тада ми се старији брат јавио телефоном и рекао: “Никола, тата је умро”. Цео дан сам прећутао, а наредни ока нисам склопио. Замислите колико је страшно када сте далеко од куће и не можете ништа да учините-невољно се присећа Никола и наставља:

- Проклињао сам дан када сам прихватио стипендију. Сахрана је протекла без мене, јер спонзори не покривају трошкове авионске карте. Захваљујући америчкој амбасади у Београду, која је сносила трошкове повратне авионске карте и упутила саучешће породици, 13. јануара дошао сам на очев гроб. Једна од његових последњих реченица гласила је: “Немој се враћати, ако можеш, остани тамо”. Када дипломирам, прво ћу диплому однети на очев гроб- обећава Никола, чији прадеда потиче из села у ком је рођен славни Никола Тесла. По њему је и добио име.

Да може, спавао би у лабораторији

Предавања су другачија, нема испитних рокова као код нас, а градиво је тешко савладати због обимности и презаузетости другим предметима и обавезама које стипендисти морају да испуне. Начин студентског живота је доста затворен и ограничен на факултет.

Лабораторије су врхунске, а она у којој обављам своја истраживања, достиже цифру од неколико милиона евра. Да могу, спавао бих у лабораторији роботике- признаје Никола.

Извор: Курир

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

марија

16.03.2015 20:07

Свака част, љуби те мајка

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

16.03.2015 20:59

Пуно среце и успјеха у раду зелим младом генијалцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

16.03.2015 21:03

Браво Ниџо, Бог да те цува!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

16.03.2015 22:38

Нека те Бог чува Србине. Сву срећу ти желим.