Genije iz Srbije koji radi za NASA osvojio Ameriku

Nikoli Tepavcu (21) iz Kikinde, briljantnom inovatoru u oblasti robotike, nije trebalo puno vremena da profesorima na Fakultetu tehničkih nauka u Tenesiju, dokaže zašto ga ubrajaju među 10 najboljih mladih naučnika Srbije.

Srbija 16.03.2015 | 18:42
Genije iz Srbije koji radi za NASA osvojio Ameriku

Nikola je postao vođa tima za softverski razvoj humanoidnog robota u laboratoriji ARC:

-Kolege iz tima dali su mi nadimak Tesla, jer im je teško da izgovore moje prezime. Oduševile su ih moje prepravke na njihovim postojećim sistemima. Obavljam istraživanje sa dr Stephenom Canfiledom, profesorom robotike koji sarađuje sa agencijom NASA i vojskom SAD.

Razvijamo softver i uređaj za bolje razumevanje i učenje studenata o silama i momentima koji se javljaju u problemima dinamike. Potencijal ovog istraživanja je ogroman jer inženjerima i arhitektama može pomoći da bolje razumeju svoje konstrukcije - objašnjava Nikola čija je životna želja da nakon završetka školovanja, postane stručnjak NASA.

Studentu novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, pružila se prilika da u SAD bude na jednogodišnjoj razmeni. Nažalost, baš tamo ga je dočekala strašna vest - 8. januara ostao je bez oca:

-Iz sna me je prenuo strašan košmar. Mašine i roboti koje sam konstruisao, okrenuli su se protiv mene. Srce mi je lupalo sto na sat. Tada mi se stariji brat javio telefonom i rekao: “Nikola, tata je umro”. Ceo dan sam prećutao, a naredni oka nisam sklopio. Zamislite koliko je strašno kada ste daleko od kuće i ne možete ništa da učinite-nevoljno se priseća Nikola i nastavlja:

- Proklinjao sam dan kada sam prihvatio stipendiju. Sahrana je protekla bez mene, jer sponzori ne pokrivaju troškove avionske karte. Zahvaljujući američkoj ambasadi u Beogradu, koja je snosila troškove povratne avionske karte i uputila saučešće porodici, 13. januara došao sam na očev grob. Jedna od njegovih poslednjih rečenica glasila je: “Nemoj se vraćati, ako možeš, ostani tamo”. Kada diplomiram, prvo ću diplomu odneti na očev grob- obećava Nikola, čiji pradeda potiče iz sela u kom je rođen slavni Nikola Tesla. Po njemu je i dobio ime.

Da može, spavao bi u laboratoriji

Predavanja su drugačija, nema ispitnih rokova kao kod nas, a gradivo je teško savladati zbog obimnosti i prezauzetosti drugim predmetima i obavezama koje stipendisti moraju da ispune. Način studentskog života je dosta zatvoren i ograničen na fakultet.

Laboratorije su vrhunske, a ona u kojoj obavljam svoja istraživanja, dostiže cifru od nekoliko miliona evra. Da mogu, spavao bih u laboratoriji robotike- priznaje Nikola.

Izvor: Kurir

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

marija

16.03.2015 20:07

Svaka čast, ljubi te majka

ODGOVORITE
Name

rodjo

16.03.2015 20:59

Puno srece i uspjeha u radu zelim mladom genijalcu.

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

16.03.2015 21:03

Bravo Nidžo, Bog da te cuva!

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

16.03.2015 22:38

Neka te Bog čuva Srbine. Svu sreću ti želim.