Видео прича: Посљедњи голгетер италијанског фудбала!

Нападач сличан Луки Тонију више се не може наћи ни на мапи. Такав профил играча више не пролази на Чизми. Траже се само омалени мајстори, који знају све са лоптом, али таквих је из године у годину све мање.

Фудбал 16.03.2015 | 23:40
Видео прича: Посљедњи голгетер италијанског фудбала!

Наполитанци на Бентегодију у Верони нису имали решење за "страшног" Гуливера, доброћудног и насмејаног фудбалског дива, који немилосрдно решета мреже ривала и у позним играчким годинама. После одласка легендарног Боба Вијерија у пензију остао је сам, као последњи голгетер некада славног италијанског фудбала. Нападач сличан Луки Тонију више се не може наћи ни на мапи. Такав профил играча више не пролази на "чизми". Траже се само омалени мајстори, који знају све са лоптом, али таквих је из године у годину све мање.

Професионалну каријеру започео је давне 1994. године, када је са 17 година дебитовао у дресу Модене, тадашњег члана Серије Ц. Мреже је почео да решета четири године касније у истом рангу, као играч Лодиђанија. Постигао је 16 голова и купио карту за Серију Б. У дресу Тревиза поново 16 погодака, а онда 2000. године одлазак у Виченцу, тада једног од популарнијих тимова Серије А. У Виченци девет голова, а у Бреши већ наредне године 14! Већ тада је било јасно да сваком тиму у Италији може да постигне гол.

После Бреше одлучио се за Серију Б. Одлазак у Палермо по многима корак уназад, али за њега, тада 27-годишњег нападача, велики корак у напред. Од тог тренутка кренуло је пет најбољих година у Тонијевој каријери. У сезони 2003/2004 невероватних 30 погодака, готово више од половине укупних голова Палерма у Серији Б, а већ наредне 21. гол у Серији А, историјски пласман клуба са Сицилије у Куп УЕФА и прелазак у Фјорентину за 10.000.000 евра.

Голгетерска серија у Фиренци је настављена - 33 гола одмах у првој сезони, Златна копачка Европе, а само две године касније са пуних 30 година и круна каријере - дрес са бројем девет минхенског Бајерна! У првој бундеслигашкој години, 24 првенствена гола, пет у Купу Немачке и 10 погодака на 11 утакмица Купу УЕФА - укупно 39!

Ипак, Тони је на врхунцу остао још само у наредној години, дао је 18 голова, а онда у сезони 2009/2010 запао у други план, па је уследила позајмица у Рому, а онда неколико заборавних година у Ђенови, Јувентусу, Ал Насеру и Фјорентини.

Али то дефинитивно није био крај његове голгетерске каријере. У лето 2013. године са пуних 36 година потписао је једногодишњи уговор са Вероном. Клуб са Бентегодија због његових година био је спреман на само на кратку сарадњу, а он је посигао 21 гол! Његове партије покренуле су и полемику у италијанским медијима, о томе да се за Гуливера нађе место и међу путницима за Мундијал у Бразилу. Он је би прилично јасан:
"За мене би била част и задовољство да идем на Светско првенство, али и ако не добијем позив неће бити проблем. На Пранделију је да одлучи", рекао је Тони.

Прандели је се одлучио за Балотелија, Имобилеа и Касана, а Азури су на три утакмице на Мундијалу постигли два гола на три утакмице и завршили такмичење већ у првој фази.

Тонија тај изостанак из репрезентације ни једног тренутка није пореметио, у овој сезони је већ постигао 14 голова, 13 у Серији А, а синоћна два поготка против Наполија само су потврдила да његова класа вечна!

Коментари / 0

Оставите коментар