Video priča: Posljednji golgeter italijanskog fudbala!

Napadač sličan Luki Toniju više se ne može naći ni na mapi. Takav profil igrača više ne prolazi na Čizmi. Traže se samo omaleni majstori, koji znaju sve sa loptom, ali takvih je iz godine u godinu sve manje.

Fudbal 16.03.2015 | 23:40
Video priča: Posljednji golgeter italijanskog fudbala!

Napolitanci na Bentegodiju u Veroni nisu imali rešenje za "strašnog" Gulivera, dobroćudnog i nasmejanog fudbalskog diva, koji nemilosrdno rešeta mreže rivala i u poznim igračkim godinama. Posle odlaska legendarnog Boba Vijerija u penziju ostao je sam, kao poslednji golgeter nekada slavnog italijanskog fudbala. Napadač sličan Luki Toniju više se ne može naći ni na mapi. Takav profil igrača više ne prolazi na "čizmi". Traže se samo omaleni majstori, koji znaju sve sa loptom, ali takvih je iz godine u godinu sve manje.

Profesionalnu karijeru započeo je davne 1994. godine, kada je sa 17 godina debitovao u dresu Modene, tadašnjeg člana Serije C. Mreže je počeo da rešeta četiri godine kasnije u istom rangu, kao igrač Lodiđanija. Postigao je 16 golova i kupio kartu za Seriju B. U dresu Treviza ponovo 16 pogodaka, a onda 2000. godine odlazak u Vičencu, tada jednog od popularnijih timova Serije A. U Vičenci devet golova, a u Breši već naredne godine 14! Već tada je bilo jasno da svakom timu u Italiji može da postigne gol.

Posle Breše odlučio se za Seriju B. Odlazak u Palermo po mnogima korak unazad, ali za njega, tada 27-godišnjeg napadača, veliki korak u napred. Od tog trenutka krenulo je pet najboljih godina u Tonijevoj karijeri. U sezoni 2003/2004 neverovatnih 30 pogodaka, gotovo više od polovine ukupnih golova Palerma u Seriji B, a već naredne 21. gol u Seriji A, istorijski plasman kluba sa Sicilije u Kup UEFA i prelazak u Fjorentinu za 10.000.000 evra.

Golgeterska serija u Firenci je nastavljena - 33 gola odmah u prvoj sezoni, Zlatna kopačka Evrope, a samo dve godine kasnije sa punih 30 godina i kruna karijere - dres sa brojem devet minhenskog Bajerna! U prvoj bundesligaškoj godini, 24 prvenstvena gola, pet u Kupu Nemačke i 10 pogodaka na 11 utakmica Kupu UEFA - ukupno 39!

Ipak, Toni je na vrhuncu ostao još samo u narednoj godini, dao je 18 golova, a onda u sezoni 2009/2010 zapao u drugi plan, pa je usledila pozajmica u Romu, a onda nekoliko zaboravnih godina u Đenovi, Juventusu, Al Naseru i Fjorentini.

Ali to definitivno nije bio kraj njegove golgeterske karijere. U leto 2013. godine sa punih 36 godina potpisao je jednogodišnji ugovor sa Veronom. Klub sa Bentegodija zbog njegovih godina bio je spreman na samo na kratku saradnju, a on je posigao 21 gol! Njegove partije pokrenule su i polemiku u italijanskim medijima, o tome da se za Gulivera nađe mesto i među putnicima za Mundijal u Brazilu. On je bi prilično jasan:
"Za mene bi bila čast i zadovoljstvo da idem na Svetsko prvenstvo, ali i ako ne dobijem poziv neće biti problem. Na Prandeliju je da odluči", rekao je Toni.

Prandeli je se odlučio za Balotelija, Imobilea i Kasana, a Azuri su na tri utakmice na Mundijalu postigli dva gola na tri utakmice i završili takmičenje već u prvoj fazi.

Tonija taj izostanak iz reprezentacije ni jednog trenutka nije poremetio, u ovoj sezoni je već postigao 14 golova, 13 u Seriji A, a sinoćna dva pogotka protiv Napolija samo su potvrdila da njegova klasa večna!

Komentari / 0

Ostavite komentar