АБА: Партизанов повратак ''у Будућност''!

Морача крије одговор у последњем колу, традиција каже да црно-бели имају чему да се надају. Партизан и Будућност су до сада у Јадранској лиги у Подгорици одиграли девет утакмица, а београдски клуб славио је седам пута!

Кошарка 17.03.2015 | 00:00
АБА: Партизанов повратак ''у Будућност''!

Кошаркаши Партизана серијом од 12 победа у Јадранској лиги дошли су на корак од освајања другог места пред плеј-оф, али ће им за то бити потребна победа над директним конкурентом, екипом Будућности и то у Подгорици. Иако важи за једно од најтежих гостовања у регионалном такмичењу, поглед на историју Јадранске лиге каже да црно-бели у том мечу имају реалне шансе.

Будућност је у првом делу сезоне на утакмици у хали Пионир крајем децембра 2014. године славила са 72:61. Ђетићи су тада прилично лако дошли до тријумфа и чинило се направили огроман корак у дуелу са великим ривалом.

Ипак, баш од те утакмице кренула је победоносна серија црно-белих у регионалном такмичењу. После 12 везаних тријумфа и захваљујући неким лошим резултатима Подгоричана, укључујући и пораз од Цедевите у последњем колу, Партизан је дошао у ситуацију где му победа у Морачи доноси друго место и предност домаћег терена у полуфиналу плеј-офа.

Статистика каже да су Партизан и Будућност до сада одиграли девет мечева у Подгорици у Јадранској лиги. Црно-бели су славили седам пута, а Будућност је уписала само два тријумфа.

Последњу победу у Морачи црно-бели су остварили у марту прошле године. Тада је било 65:61 за Партизан, а управо овим тријумфом београдски клуб осигурао је тада место на завршном турниру Јадранске лиге.

Црно-бели су славили и у сезони 2012/13 и то прилично убедљиво са 81:62, док су у децембру 2011. године Подгоричани су уписали једну од поменуте две победе над Партизаном код куће (76:68). На тој утакмици гледаоци су могли да виде судар два НБА аса, Николе Пековића и Николе Вучевића који су тада били у Европи због лок-аута.

Када је у питању сезона 2010/11, виђена је права драма у дуелу Будућности и Партизана у хали Морача. Партизан је на почетку губио и са 18 поена разлике, али је у неизвесној завршници српски шампион, погоцима Џејмса Гиста и Нејтана Џаваија дошао до победе од 65:61. Занимљиво идентичан резултат као и 2014. године.

Те сезоне Партизан и Будућност су одиграли и једну утакмицу у Јадранској лиги на неутралном терену, у полуфиналу завршног турнира у Љубљани. Поново су Подгоричани имали предност током већег дела утакмице, али су црно-бели захваљући Рашку Катићу и Гисту још једну неизвесну завршницу решили у своју корист.

Прву победу над Партизаном на свом терену у Јадранској лиги Будућност је уписала 18. новембра 2006. године, тада је било 73:68 за домаћина. Две сезоне раније црно-бели су у Подгорици били прилично убедљиви - 80:66.

У сезони 2007/2008 гости су на крилима добре игре Николе Пековића победили са 68:64, а годину дана касније Стефон Лазме је био играч одлуке у Морачи. Једну од најбољих сезона у историји клуба, 2009/10 донела је Партизану нову победу у Подгорици, било је 65:59, а одличну партију пружио је Бо Мекејлеб.

Уколико Партизан изгуби следеће суботе у Подгорици може да остане на трећем месту, само под условом да Цедевита буде поражена на гостовању Солноку. Ако се то не деси, црно-бели би пали на четврто место, па би им ривал у полуфиналу била првопласирана Црвене звезда.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Маша

16.03.2015 23:08

Институција се враћа!!! :)

ОДГОВОРИТЕ