ABA: Partizanov povratak ''u Budućnost''!

Morača krije odgovor u poslednjem kolu, tradicija kaže da crno-beli imaju čemu da se nadaju. Partizan i Budućnost su do sada u Jadranskoj ligi u Podgorici odigrali devet utakmica, a beogradski klub slavio je sedam puta!

Košarka 17.03.2015 | 00:00
ABA: Partizanov povratak ''u Budućnost''!

Košarkaši Partizana serijom od 12 pobeda u Jadranskoj ligi došli su na korak od osvajanja drugog mesta pred plej-of, ali će im za to biti potrebna pobeda nad direktnim konkurentom, ekipom Budućnosti i to u Podgorici. Iako važi za jedno od najtežih gostovanja u regionalnom takmičenju, pogled na istoriju Jadranske lige kaže da crno-beli u tom meču imaju realne šanse.

Budućnost je u prvom delu sezone na utakmici u hali Pionir krajem decembra 2014. godine slavila sa 72:61. Đetići su tada prilično lako došli do trijumfa i činilo se napravili ogroman korak u duelu sa velikim rivalom.

Ipak, baš od te utakmice krenula je pobedonosna serija crno-belih u regionalnom takmičenju. Posle 12 vezanih trijumfa i zahvaljujući nekim lošim rezultatima Podgoričana, uključujući i poraz od Cedevite u poslednjem kolu, Partizan je došao u situaciju gde mu pobeda u Morači donosi drugo mesto i prednost domaćeg terena u polufinalu plej-ofa.

Statistika kaže da su Partizan i Budućnost do sada odigrali devet mečeva u Podgorici u Jadranskoj ligi. Crno-beli su slavili sedam puta, a Budućnost je upisala samo dva trijumfa.

Poslednju pobedu u Morači crno-beli su ostvarili u martu prošle godine. Tada je bilo 65:61 za Partizan, a upravo ovim trijumfom beogradski klub osigurao je tada mesto na završnom turniru Jadranske lige.

Crno-beli su slavili i u sezoni 2012/13 i to prilično ubedljivo sa 81:62, dok su u decembru 2011. godine Podgoričani su upisali jednu od pomenute dve pobede nad Partizanom kod kuće (76:68). Na toj utakmici gledaoci su mogli da vide sudar dva NBA asa, Nikole Pekovića i Nikole Vučevića koji su tada bili u Evropi zbog lok-auta.

Kada je u pitanju sezona 2010/11, viđena je prava drama u duelu Budućnosti i Partizana u hali Morača. Partizan je na početku gubio i sa 18 poena razlike, ali je u neizvesnoj završnici srpski šampion, pogocima Džejmsa Gista i Nejtana Džavaija došao do pobede od 65:61. Zanimljivo identičan rezultat kao i 2014. godine.

Te sezone Partizan i Budućnost su odigrali i jednu utakmicu u Jadranskoj ligi na neutralnom terenu, u polufinalu završnog turnira u Ljubljani. Ponovo su Podgoričani imali prednost tokom većeg dela utakmice, ali su crno-beli zahvaljući Rašku Katiću i Gistu još jednu neizvesnu završnicu rešili u svoju korist.

Prvu pobedu nad Partizanom na svom terenu u Jadranskoj ligi Budućnost je upisala 18. novembra 2006. godine, tada je bilo 73:68 za domaćina. Dve sezone ranije crno-beli su u Podgorici bili prilično ubedljivi - 80:66.

U sezoni 2007/2008 gosti su na krilima dobre igre Nikole Pekovića pobedili sa 68:64, a godinu dana kasnije Stefon Lazme je bio igrač odluke u Morači. Jednu od najboljih sezona u istoriji kluba, 2009/10 donela je Partizanu novu pobedu u Podgorici, bilo je 65:59, a odličnu partiju pružio je Bo Mekejleb.

Ukoliko Partizan izgubi sledeće subote u Podgorici može da ostane na trećem mestu, samo pod uslovom da Cedevita bude poražena na gostovanju Solnoku. Ako se to ne desi, crno-beli bi pali na četvrto mesto, pa bi im rival u polufinalu bila prvoplasirana Crvene zvezda.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Maša

16.03.2015 23:08

Institucija se vraća!!! :)

ODGOVORITE