Енергетска пића изазивају раздражљивост

Кардиолози упозоравају да могу да доведу до поремећаја срчаног ритма, неконтролисане хипертензије, повишења крвног притиска.

Здравље 16.03.2015 | 11:57
Енергетска пића изазивају раздражљивост

НЕКАДА је кафа била незамењиви напитак за смањење умора, одгађање спавања или повећавање концентрације и будности, а данас се у ту сврху све чешће користе енергетска пића. Осим тинејџера и спортиста, ове напитке доста користе професионални возачи, радници обезбеђења, ноћни чувари, студенти.

Енергетска пића се пре свега узимају за брзу обнову мишићне снаге, побољшање расположења, будности, и бољу меморију. Међутим, кардиолози упозоравају да могу да доведу до поремећаја срчаног ритма, неконтролисане хипертензије, повишења крвног притиска, и свих компликација која оваква стања изазивају.

- Ту се пре свега мисли на склоност ка дисекцијама аорте односно раслојавању зида аорте и њеном последичном пуцању, као и погоршању већ постојеће коронарне болести - каже др. сц мед. Живојин Јоњев, кардиохирург Института за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици. - Ови производи се не препоручују особама млађим од 18 година, трудницама, дојиљама, особама са срчаним тегобама, као и особама преосетљивим на кофеин. Наиме, енергетска пића на нашем тржишту имају велики садржај кофеина, од око 80 мг по лименци или преко 300 мг по литру. То је знатно више од кофеина у просечној шољици кафе, а дупло више у односу на шољу чаја.

Кофеинска пића могу да буду разлог за настанак поремећаја сна, ноћно мокрење, и појаву нервозе и раздражљивости. Ово је могуће приметити чак после употребе једне чаше кофеинског пића на дан, упозорава др Јоњев.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

вода

16.03.2015 11:26

ВОДА И ЦАЈ дуг зивот.

ОДГОВОРИТЕ