13 година од смрти Бате Стојковића

Преминуо је 16. марта 2002. године, у 67. години, а његова урна је након кремације смештена у розаријум београдског Новог гробља

Занимљивости 16.03.2015 | 11:02
13 година од смрти Бате Стојковића

Данило Бата Стојковић рођен је у Београду 11. августа 1934. године у породици Алексе Стојковића, угледног предратног велетрговца дрвима и угљем. Одрастао је на Чубури, уз рођеног брата Жику, потоњег познатог београдског интелектуалца и публицисту.

Један од пресудних тренутака у каријери Бате Стојковића је била представа из 1953. године, на Пашином брду у којој је играо у Чеховљевој представи „Крчма на главном друму”. У публици је био и Добрица Милутиновић, који је након представе пришао Бати и узбуђено му рекао: „Ти си, сине, још у мајчиној утроби постао глумац.”

На Факултету драмских уметности у Београду га је примио Томислав Танхофер, а дипломирао је код Јосипа Кулунџића 1959. године, улогом Ђорђа Црнојевића из Јакшићеве „Јелисавете” и Капетана ватрогасца из „Ћелаве певачице”.

Остварио је велики број улога на филму и у позоришту. Најпознатије су му улоге у филмовима Ко то тамо пева, Маратонци трче почасни круг и Балкански шпијун за које је награђиван бројним наградама.

Преминуо је 16. марта 2002. године, у 67. години, а његова урна је након кремације смештена у розаријум београдског Новог гробља.

Позоришну каријеру започео је у Југословенском драмском позоришту (1959), а 1962. постао је стални члан ансамбла Атељеа 212. Публика га је посебно заволела у „Звездара театру”, у улогама које је Душан Ковачевић писао за њега. Први пут на сцену ЈДП изашао је 1956. године и играо слугу у „Магбету”, а годину дана касније појавио се као агент у представи „Троје” на сцени Атељеа 212.

Филмску каријеру је започео улогом у филму „Издајник“ из 1964. Уследио је низ телевизијских и мањих филмских улога, а најважније су биле улоге у филмовима „Мајстор и Маргарита“ (1972), „Чувар плаже у зимском периоду“ (1976) и Пас који је волео возове (1977). Такође је играо и оца једног од ликова у серији „Грлом у јагоде“. Познат је и по улози малог антагонисте у филму Горана Марковића „Национална класа“ (1979).

Стојковић је неке од својих најбољих улога имао радећи са редитељем Слободаном Шијаном, а који је био најуспешнији када је радио са сценаријима Душана Ковачевића. Шијан, који је претходно радио са Стојковићем у неколико телевизијских продукција, је дебитовао на великом платну филмом „Ко то тамо пева“ (1980), комедијом смештеном пред почетак Другог светског рата у ондашњој Југославији. Од улога осталих глумаца у филму, Стојковић се истицао улогом путника германофила. „Ко то тамо пева“ је био велики критички и комерцијални успех и освојио је две награде на филмском фестивалу у Монтреалу.

Стојковић се појавио у улози алкохоличара у филму „Посебан третман“ Горана Паскаљевића, а затим је поново радио са Шијаном у комедији „Маратонци трче почасни круг“. Филм, који прича о породици гробара у сукобу са породицом локалних пљачкаша, је био још један успех за Стојковића и Шијана и задржао је култни статус до данашњих дана.

Након неколико мањих улога, од којих се издваја улога директора школе у филму „Идемо даље“, Стојковић је глумио у три филма у којима је тумачио ликове који су била сатира на комунистичке идеале „партијског човека“ или „марксистичког револуционара“. Прва у низу је била улога Бабија Пупушке у Шијановом филму „Како сам систематски уништен од идиота“ (1983), у коме се ради о човеку који креће у трагање за сродном душом након што је чуо, за њега шокирајућу, вест о убиству Че Геваре.

Почев од овог филма, Стојковић се усавршио у тумачењу улога са „очинском фигуром“, па је имао још једну сјајну улогу у филму „Варљиво лето '68“, Горана Паскаљевића. Стојковић је глумио строгог оца марксисту, који није могао да поднесе да се догађаји из 1968. одвијају пред његовим очима.

Уједињујући свој таленат са талентом Душана Ковачевића, Бата Стојковић је 1984. године извео по многима своју најбољу улогу у филму „Балкански шпијун“, којег су режирали заједно Божидар Николић и Душан Ковачевић. У овом филму, Стојковић је глумио Илију Чворовића - бившег, сада притајеног, стаљинисту који је због тога провео године у затвору и сада болује од параноје и види шпијуне свуда око себе.

Извор: Курир

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

палијативна метода

16.03.2015 10:13

Највећи глумац који се родио на Балкану. Колико смо као друштво пропали, говори и чињеница да нико није оставио ниједан коментар у вези великог Бате, али се зато сви разумију у политику и природу политичких односа. Овај глумац неће никада умријети.Чворовић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индија

16.03.2015 10:14

Никаква кремација мојих родитеља не долази у обзир. Па нису Будисти. Засто то Срби раде зелим знати, а и Муслимани. Једино Јевреји не пале. Глумца сам обозавала и одмарала се уз његове филмове прије рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пустите ме да умрем како зелим

16.03.2015 14:14

Индија. Казес да си гледала прије рата. Јеси ли ти ста видјела??? Твој коментар као да је изасао из "Балканског спијуна" или "Ко то тамо пева".Одмара се уз поп музику а уз озбиљна умјетницка дјела не.

Name

валтер

16.03.2015 11:00

Мало је оних ко Бато , долазе времена кад ће их бити још мање, нек ти је лака земља легендо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

16.03.2015 11:50

Не знам засто су га морали спаљивати али његове улоге у филмовима поготово филму Идемо даље кад је прицао онај виц и Балкански спијун кад је глумио Илију Цворовица остају у сјецању. Лака ти црна земља мој бато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спаљивање

16.03.2015 17:25

Од тог ми се повраца. У Данаца, ради централно гријање на топлоту из крематорија- има их много. У Сведској су људи одбили да се станови грију тако. Гробница јесте скупа али гдје да одес да се сјетис ко ти је родитељ.

Name

Сузуки

16.03.2015 11:51

И Тата би сине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стефан

16.03.2015 12:09

Слабо ти иде од руке препознавање филмских лица.То није изговорио Бата Стојковић у филму "Ко то тамо пева", него Павле Вуисић.

Name

Сицо

16.03.2015 12:14

Умро је пред сам крај свог зивота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

16.03.2015 19:20

БУБУЛЕЈА,легенда си био и остао.

ОДГОВОРИТЕ