13 godina od smrti Bate Stojkovića

Preminuo je 16. marta 2002. godine, u 67. godini, a njegova urna je nakon kremacije smeštena u rozarijum beogradskog Novog groblja

Zanimljivosti 16.03.2015 | 11:02
13 godina od smrti Bate Stojkovića

Danilo Bata Stojković rođen je u Beogradu 11. avgusta 1934. godine u porodici Alekse Stojkovića, uglednog predratnog veletrgovca drvima i ugljem. Odrastao je na Čuburi, uz rođenog brata Žiku, potonjeg poznatog beogradskog intelektualca i publicistu.

Jedan od presudnih trenutaka u karijeri Bate Stojkovića je bila predstava iz 1953. godine, na Pašinom brdu u kojoj je igrao u Čehovljevoj predstavi „Krčma na glavnom drumu”. U publici je bio i Dobrica Milutinović, koji je nakon predstave prišao Bati i uzbuđeno mu rekao: „Ti si, sine, još u majčinoj utrobi postao glumac.”

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu ga je primio Tomislav Tanhofer, a diplomirao je kod Josipa Kulundžića 1959. godine, ulogom Đorđa Crnojevića iz Jakšićeve „Jelisavete” i Kapetana vatrogasca iz „Ćelave pevačice”.

Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u pozorištu. Najpoznatije su mu uloge u filmovima Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug i Balkanski špijun za koje je nagrađivan brojnim nagradama.

Preminuo je 16. marta 2002. godine, u 67. godini, a njegova urna je nakon kremacije smeštena u rozarijum beogradskog Novog groblja.

Pozorišnu karijeru započeo je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1959), a 1962. postao je stalni član ansambla Ateljea 212. Publika ga je posebno zavolela u „Zvezdara teatru”, u ulogama koje je Dušan Kovačević pisao za njega. Prvi put na scenu JDP izašao je 1956. godine i igrao slugu u „Magbetu”, a godinu dana kasnije pojavio se kao agent u predstavi „Troje” na sceni Ateljea 212.

Filmsku karijeru je započeo ulogom u filmu „Izdajnik“ iz 1964. Usledio je niz televizijskih i manjih filmskih uloga, a najvažnije su bile uloge u filmovima „Majstor i Margarita“ (1972), „Čuvar plaže u zimskom periodu“ (1976) i Pas koji je voleo vozove (1977). Takođe je igrao i oca jednog od likova u seriji „Grlom u jagode“. Poznat je i po ulozi malog antagoniste u filmu Gorana Markovića „Nacionalna klasa“ (1979).

Stojković je neke od svojih najboljih uloga imao radeći sa rediteljem Slobodanom Šijanom, a koji je bio najuspešniji kada je radio sa scenarijima Dušana Kovačevića. Šijan, koji je prethodno radio sa Stojkovićem u nekoliko televizijskih produkcija, je debitovao na velikom platnu filmom „Ko to tamo peva“ (1980), komedijom smeštenom pred početak Drugog svetskog rata u ondašnjoj Jugoslaviji. Od uloga ostalih glumaca u filmu, Stojković se isticao ulogom putnika germanofila. „Ko to tamo peva“ je bio veliki kritički i komercijalni uspeh i osvojio je dve nagrade na filmskom festivalu u Montrealu.

Stojković se pojavio u ulozi alkoholičara u filmu „Poseban tretman“ Gorana Paskaljevića, a zatim je ponovo radio sa Šijanom u komediji „Maratonci trče počasni krug“. Film, koji priča o porodici grobara u sukobu sa porodicom lokalnih pljačkaša, je bio još jedan uspeh za Stojkovića i Šijana i zadržao je kultni status do današnjih dana.

Nakon nekoliko manjih uloga, od kojih se izdvaja uloga direktora škole u filmu „Idemo dalje“, Stojković je glumio u tri filma u kojima je tumačio likove koji su bila satira na komunističke ideale „partijskog čoveka“ ili „marksističkog revolucionara“. Prva u nizu je bila uloga Babija Pupuške u Šijanovom filmu „Kako sam sistematski uništen od idiota“ (1983), u kome se radi o čoveku koji kreće u traganje za srodnom dušom nakon što je čuo, za njega šokirajuću, vest o ubistvu Če Gevare.

Počev od ovog filma, Stojković se usavršio u tumačenju uloga sa „očinskom figurom“, pa je imao još jednu sjajnu ulogu u filmu „Varljivo leto '68“, Gorana Paskaljevića. Stojković je glumio strogog oca marksistu, koji nije mogao da podnese da se događaji iz 1968. odvijaju pred njegovim očima.

Ujedinjujući svoj talenat sa talentom Dušana Kovačevića, Bata Stojković je 1984. godine izveo po mnogima svoju najbolju ulogu u filmu „Balkanski špijun“, kojeg su režirali zajedno Božidar Nikolić i Dušan Kovačević. U ovom filmu, Stojković je glumio Iliju Čvorovića - bivšeg, sada pritajenog, staljinistu koji je zbog toga proveo godine u zatvoru i sada boluje od paranoje i vidi špijune svuda oko sebe.

Izvor: Kurir

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

palijativna metoda

16.03.2015 10:13

Najveći glumac koji se rodio na Balkanu. Koliko smo kao društvo propali, govori i činjenica da niko nije ostavio nijedan komentar u vezi velikog Bate, ali se zato svi razumiju u politiku i prirodu političkih odnosa. Ovaj glumac neće nikada umrijeti.Čvorović!

ODGOVORITE
Name

Indija

16.03.2015 10:14

Nikakva kremacija mojih roditelja ne dolazi u obzir. Pa nisu Budisti. Zasto to Srbi rade zelim znati, a i Muslimani. Jedino Jevreji ne pale. Glumca sam obozavala i odmarala se uz njegove filmove prije rata.

ODGOVORITE
Name

Pustite me da umrem kako zelim

16.03.2015 14:14

Indija. Kazes da si gledala prije rata. Jesi li ti sta vidjela??? Tvoj komentar kao da je izasao iz "Balkanskog spijuna" ili "Ko to tamo peva".Odmara se uz pop muziku a uz ozbiljna umjetnicka djela ne.

Name

valter

16.03.2015 11:00

Malo je onih ko Bato , dolaze vremena kad će ih biti još manje, nek ti je laka zemlja legendo!

ODGOVORITE
Name

miki

16.03.2015 11:50

Ne znam zasto su ga morali spaljivati ali njegove uloge u filmovima pogotovo filmu Idemo dalje kad je pricao onaj vic i Balkanski spijun kad je glumio Iliju Cvorovica ostaju u sjecanju. Laka ti crna zemlja moj bato.

ODGOVORITE
Name

spaljivanje

16.03.2015 17:25

Od tog mi se povraca. U Danaca, radi centralno grijanje na toplotu iz krematorija- ima ih mnogo. U Svedskoj su ljudi odbili da se stanovi griju tako. Grobnica jeste skupa ali gdje da odes da se sjetis ko ti je roditelj.

Name

Suzuki

16.03.2015 11:51

I Tata bi sine.

ODGOVORITE
Name

stefan

16.03.2015 12:09

Slabo ti ide od ruke prepoznavanje filmskih lica.To nije izgovorio Bata Stojković u filmu "Ko to tamo peva", nego Pavle Vuisić.

Name

Sico

16.03.2015 12:14

Umro je pred sam kraj svog zivota!

ODGOVORITE
Name

007

16.03.2015 19:20

BUBULEJA,legenda si bio i ostao.

ODGOVORITE