Шта грицкање ноктију говори о нашој личности?

Да ли имате обичај да несвесно вртите прамен косе или да грицкате нокте? Ново истраживање Универзитета у Монтреалу открило је да компулсовно понашање говори много више о нашој личности него што то мислимо.

Занимљивости 16.03.2015 | 10:47
Шта грицкање ноктију  говори о нашој личности?

Људи који су по природи нестрпљиви или којима лако постане досадно најчешће развијају овакве видове репетитивног понашања фокусираног на тело, као што је рецимо грицкање ноктију, кидање трепавица или чешање и "копање" по кожи.

Такође, ово понашање указује на перфекционизам, карактеристику која може да доведе до више лошег него доброг код таквих особа.

Овакви људи не могу да се опусте и да обављају свакодневне активности "нормалном" брзином. Зато су склони фрустрирајућем, нестрпљивом понашању и незадовољству. Такође, оваквим људи јако брзо постаје досадно.

Ипак, ако грицкате нокте са времена на време када сте нервозни, то није разлог за бригу. Научници тврде да је то и добро, јер је привремени начин каналисања енергије и смиривања.

Међутим, проблем настаје када оваква навика не може да се заустави и утиче на нормално функционисање током дана.Рецимо, глумица Оливија Ман причала је о проблему који је имала када је несвесно чупала себи трепавице, што је изузетно утицало на њен живот.

Овакво понашање може да се третира на два начина. Да се постојећа навика замени неком другом, или да се открије скривени проблем због ког уопште и долази до компулсивног понашања. 

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар