Нови лијекови на рецепт

Осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске од јуче  на рецепт могу да добију 12 нових лијекова комерцијалних назива.

Република Српска 16.03.2015 | 08:12
Нови лијекови на рецепт

"На листи 'А' убудуће ће осигураницима бити доступно шест нових генеричких лијекова, од којих су два раније била на листи 'Б'. На листу 'А' уврштени су лијекови за лијечење опструктивних болести плућа, за кожне болести и хормонски контрацептиви", саопштено је данас из Фонда.

За ове лијекове осигураници који нису ослобођени плаћања партиципације, ако се опредијеле за лијек са референтном цијеном, платиће само партиципацију од 10 одсто, а осигураници ослобођени партиципације неће плаћати ништа.

Осигураници који су до сада плаћали пуну цијену лијека за лијечење хроничних опструктивних болести плућа "индакатерол" у износу од око 74 КМ, од данас ће за њега платити само партиципацију у износу од 6,20 КМ, наводи се у саопштењу.

Умјесто на листи "Б" од данас су на листи "А" два генеричка лијека, које користе обољели од кардиоваскуларних болести - "квинаприл" и опструктивних плућних обољења – "тиотропијум".

"То значи да ће и за те лијекове осигураници издвајати мање новца, јер је партиципација за лијекове са листе 'Б' већа и износи 50 одсто од референтне цијене лијека. За лијек 'тиотропијум' осигураници ће убудуће плаћати партиципацију од око седам КМ, док је раније била 39 КМ", додаје се у саопштењу.
На листу "А" уврштен је и нови облик и доза лијека за нервни систем "окскарбамазепин", који ће сада, уз сируп, бити доступан и у таблетама, те дозама од 300 и 600 милиграма.

На приједлог Удружења родитеља дјеце обољеле од мукополисахаридозе, дијететски препарати "нутридринк" и "нутринидринк" моћи ће се прописивати и обољелим од мукополисахаридозе тип три, док су раније били доступни само обољелим од цистичне фиброзе.

"Осим новина на листи 'А', од 15. марта на листи 'Б' налази се пет нових лијекова, и то за превенцију можданог удара, хроничну венску инсуфицијенцију, те за генитоуринарни систем", истичу у Фонду.

Измјене на листи лијекова, које је усвојио и Управни одбор Фонда здравственог осигурања, донесене су у сарадњи са удружењима љекара, а уважени су и приједлози осигураника.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар