Novi lijekovi na recept

Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od juče  na recept mogu da dobiju 12 novih lijekova komercijalnih naziva.

Republika Srpska 16.03.2015 | 08:12
Novi lijekovi na recept

"Na listi 'A' ubuduće će osiguranicima biti dostupno šest novih generičkih lijekova, od kojih su dva ranije bila na listi 'B'. Na listu 'A' uvršteni su lijekovi za liječenje opstruktivnih bolesti pluća, za kožne bolesti i hormonski kontraceptivi", saopšteno je danas iz Fonda.

Za ove lijekove osiguranici koji nisu oslobođeni plaćanja participacije, ako se opredijele za lijek sa referentnom cijenom, platiće samo participaciju od 10 odsto, a osiguranici oslobođeni participacije neće plaćati ništa.

Osiguranici koji su do sada plaćali punu cijenu lijeka za liječenje hroničnih opstruktivnih bolesti pluća "indakaterol" u iznosu od oko 74 KM, od danas će za njega platiti samo participaciju u iznosu od 6,20 KM, navodi se u saopštenju.

Umjesto na listi "B" od danas su na listi "A" dva generička lijeka, koje koriste oboljeli od kardiovaskularnih bolesti - "kvinapril" i opstruktivnih plućnih oboljenja – "tiotropijum".

"To znači da će i za te lijekove osiguranici izdvajati manje novca, jer je participacija za lijekove sa liste 'B' veća i iznosi 50 odsto od referentne cijene lijeka. Za lijek 'tiotropijum' osiguranici će ubuduće plaćati participaciju od oko sedam KM, dok je ranije bila 39 KM", dodaje se u saopštenju.
Na listu "A" uvršten je i novi oblik i doza lijeka za nervni sistem "okskarbamazepin", koji će sada, uz sirup, biti dostupan i u tabletama, te dozama od 300 i 600 miligrama.

Na prijedlog Udruženja roditelja djece oboljele od mukopolisaharidoze, dijetetski preparati "nutridrink" i "nutrinidrink" moći će se propisivati i oboljelim od mukopolisaharidoze tip tri, dok su ranije bili dostupni samo oboljelim od cistične fibroze.

"Osim novina na listi 'A', od 15. marta na listi 'B' nalazi se pet novih lijekova, i to za prevenciju moždanog udara, hroničnu vensku insuficijenciju, te za genitourinarni sistem", ističu u Fondu.

Izmjene na listi lijekova, koje je usvojio i Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja, donesene su u saradnji sa udruženjima ljekara, a uvaženi su i prijedlozi osiguranika.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar