Тајкунска отимачина државне имовине

На захтјев појединаца, без провођења опсежних провјера података из земљишних књига, Геодетска управа преко ноћи може одређено земљиште или некретнину да препише у тајкунско власништво.

Република Српска 15.03.2015 | 15:22
Тајкунска отимачина државне имовине

Будимир Станковић, контроверзни бизнисмен из Лакташа и кум Милорада Додика, вуче све конце када је у питању постављање челних људи у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП).

Извори добро упућени у пословање ове институције тврде да је Станковић поставио своје људе на кључна мјеста у РУГИП-у, при чему је њихов основни задатак да Управу држе заковану у рукама интересних групација и да опструишу реформу земљишне администрације.

Они још упозоравају да су главни људи из садашњег менаџмента РУГИП-а директно умијешани у бројне афере, попут Пољопривредне школе, Медицинске електронике, Дома “Рада Врањешевић”, Андрићград, ГП Крајина…

НЕКРЕТНИНЕ У ПОРОДИЧНИМ РУКАМА

Прошле године за директора РУГИП-а именован је Милош Комљеновић, који је по струци спортски менаџер. Дипломирао је прије пар година у Новом Саду. Пошто Комљеновић о дјеловању РУГИП-а, како тврде наши извори, нема појма, Управу води Александар Деурић. Деурић је, тврде исти извори, директна спона између Управе, Будимира Станковића и неформалних ценатра моћи, када се ради о имовинско-правним пословима који су у надлежности ове институције и провођењу процедура у вези са јавним набавкама.

У РУГИП-у је запослен Драган Станковић, син Будимира Станковића, који је са само три године радног стажа именован на мјесто начелника за јавне набавке. Он годишње преко својих руку "обрне" више од 30 милиона марака.

Деурић и млађи Станковић битне су карике у ланцу РУГИП-а, институције која би требало да примјене законе који се односе на успостављање ажурне, модерне, тачне и поуздане евиденције некретнина у Републици Српској. Без сређивања и ажурирања евиденције о некретнинама нема тржишне економије у сфери промета некретнина у РС.

Тренутно у РС постоји шест евиденција о некретнинама, које су у доброј мјери непоуздане и нетачне. Све то омогућило је да се управљање некретнинама налази у рукама криминализованих група, тачније грађевинске мафије и адвокатско-нотарских лобија, који су у спрези са јавним државним службеницима и јавним институцијама које управљају тим евиденцијама.  

У циљу сређивања евиденција о некретнинама донесени су стратешки закони у тој области, попут Закона о премјеру и катастру и Закон о правним стварима РС. За успостављање тачне, ажурне и поуздане евиденције некретнина у РС, сходно овим законима, сачињен је пројекат за чију реализацију је потребно око 100 милиона конвертибилних марака. Тај пројекат требало би да се реализује у временском периоду од пет до десет година. За примјену пројекта задужен је РУГИП, који једанпут годишње о томе треба да информише Народну скупштину РС. До сада се то није десило, мада се ови закони примјењују већ двије године.

Како би примијенила законе који се односе на сређивање евиденције некретнина, Република Српска се кредитно задужила код Свјетске банке у износу од 34 милиона марака. Уз то, добијена је донација од Владе Шведске од десет милиона КМ.

РУГИП-у је за ту намјену омогућено да има властити намјенски рачин (што нема ниједна друга буџетска институција), на који годишње легне око 15 милиона марака.  

Према анализама Свјетске банке, која прати на који начин се троше средства које је одобрила, РУГИП је до сада остварио свега један посто планираних активности на провођењу ових закона и успостављању ажурне евиденције. (Ово је наведено у последње двије информације о контролама и инспекцијама Свјетске банке из маја и новембра 2014. године).

Притом је већ потрошено више од три милиона марака средстава Свјетске банке, преко два милиона марака донација шведске Владе и двогодишњи износ прикупљених намјенских средстава у износу већем од 30 милиона марака.

Свјетска банка упозорила је да се ради о изразито спором и неефикасном раду, који сигурно не води остварењу жељеног циља- успостављању ефикасне евиденције. Још је упозорено да ће, ако се настави радити истим темпом, требати много више новца, људи и времена него што је то планирано утвђеним пројектом.

НЕНАМЈЕНСКО ТРОШЕЊЕ КРЕДИТА И ДОНАЦИЈА

Након оваквих оцјена које су стигле из Свјетске банке, нема сумње да је проблем или у незнању и неспособности, или о свјесној опструкцији провођења закона.

Из налаза Свјетске банке, као и на основу других информација о трошењу средстава, видљиво је да се паре троше ненамјенски на куповину прескупих пословних простора, аутомобиле, информатичку опрему, неефикасне и нестручне едукације, хотеле, ручкове, дневнице, трошкове горива, јер више од 200 људи у РУГИП-у има 24 сата на располагању аутомобиле, који се најмање користе у службене сврхе. Ти аутомобиле, како наводе извори Журнала, могу се видјети испред разних ресторана, на свадбама, испред викендица, приватних кућа и станова.

Они истичу да управо садашњу менаџмент РУГИП-а опструише пројекат успостављања ажурне евиденције некретнина у РС, јер интересним групацијама и грађевинској мафији одговара несређено стање у тој области како би могли наставити са пљачком и отимачином некретнина и вриједности које су у власништву свих грађана РС.

Кључни човјек у РУГИП-у за провођење закона, који би у коначници требало да доведу до успостављања тачне, поуздане и ефикасне евиденције некретнина у РС, је наречени Александра Деурић. Наши извори тврде да Деурић, по налогу Будимира Станковића, чини све да се ништа не уради на ефикасној примјени и проведби закона. Заправо, да се Деурић итекако залаже да се ништа не промијени, да евиденције некретнина и даље буду несређене, јер једино у таквој ситуацији интересно-пословне групације и отуђени центри моћи могу манипулисати евиденцијама некретнина и наставити да се богате пљачкајући народна добра.

Саговорници Журнала, који желе остати анонимни, наводе да је веома индикативно то да су у првој фази провођења ових закона инсистирали на тзв. појединачним излагањима, што је моћним појединцима или групама омогућавало да се на некретнинама, за које су они заинтересовани, “среди и ажурира” евиденција на начин како то њима одговара. То практично значи да на захтјев појединаца, без провођења опсежних провјера података из земљишних књига, Геодетска управа преко ноћи може одређено земљиште или некретнину да препише у власништво онога ко је то тражио.   

Карактеристични примјери за то су хотел “Босна”, сервиси "Видовић", дискотека “Тамарис”, зона “Инцела” и "Јелшинграда” и слично. На овај начин се де фацто легализовала тајкунска приватизација државне имовине. Одмах по рјешавању ових најкрупнијих случајева, доноси се Правилник којим се потпуно обуставља и укида могућност даљег “појединачног излагања”, чиме се врши дискриминација осталих грађана у односу на оне који су постали власници наведених некретнина огромне вриједности. Институт “појединачног излагања” и даље постоји као могућност у Закону, али се он селективно примјењује.

Аутор: Љиљана Ковачевић

(Журнал.инфо)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

мирна лука

15.03.2015 14:29

Докле висе тих криминалних кумова

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

15.03.2015 15:07

Једног дана кад се промјени власт(врло је близу) довести из САД 50 судија и тузилаца и све ове тајкуне и политицаре одерати и позатварати. Све би било готово за 6 мјесеци. Само тако моземо напред

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брига ме

15.03.2015 16:03

Судије и тужиоци странци су ту већ 20 година у СУД-у и Тужилаштву БиХ и једино служе да се случајно не поведе неки поступак за ратне злочине против муслиманских рукоодилаца како се неби пореметила лажна историја коју желе да створе. Зато не лупај глупости и не фантазирај!

Name

Брод

15.03.2015 16:48

Само у оделењу за ратне злочине раде страни тужиоци остала оделења су препуштена домаћим тужиоцима, наравно по партијским линијама.

Name

Срамота

15.03.2015 19:12

Шта би ти? Да нам туђин суди? Па погледај Хаг и пресуде...даБогда се вратио вјери православној

Name

искрен

15.03.2015 15:25

Докле би стигли у развоју ми да није велик број богати њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирна лука

15.03.2015 16:11

А уз њих смо јако развијени толико да се народ све висе храни по контејнерима

Name

Боли ме брига

15.03.2015 15:56

Већу глупост и већи број нетачних ствари нисам прочитао међу бројним сличним текстовима на БНТВ порталу који је постао сервис за иживљавање сваке незнанице у држави која је кивна на чињеницу да она није у прилици да ради то што другима приписује. Две нетачности које овај текст чине смећем: прво, Милош Кмљеновић је завршио правни факултет у Бања Луци и то много пре рата, а друго књижење имовине приватизованих предузећа (а и приватне) са градског грађевинског на приватно власништво је наредио Високи представник. Лоповлук у овој држави је евидентан, али то није разлог да се борба против лоповлука умањује медијском промоцијом незналица и њихових трабуњања. Иначе, тајкунску приватизацију је провео СДС са ПДП-ом да будемо искрени и тачни и кад млатимо по лоповиме никако не треаба да заобиђемо СДСове ратне профитере и СДС-ПДОове тајкуне који су приватизовали фабрике, то што су ти тајкуни сада СНСДови не мења ствак ко им је поклонио државне фабрике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

15.03.2015 15:59

Сви ти ликови који су били У СДС-у данас су под скутима Милорада Додика и оцигледно му је мало истих па сада призива и Момцила Крајисника. Треба ли да кренемо од сваке опстине и видимо гдје су данас бивси тајкуни и лопови?

Name

Домац

15.03.2015 16:01

ЈА ЗНАМ ДА ЈЕ ЗЕМЉИСТЕ ДОМА РАДЕ ВРАЊЕСДВИЦ ПЛАЦЕНО И ДА ЈЕ ГОСПОДЈА БЛАГОЈЕВИЦ И ВАЈКИЦ ИЗМИСЛИЛИ АФЕРУ ДА УЗМУ НОВАЦ ОД НЕСЕ ЛУБУРИЦА И ДА СУ СА ЈЕДНИМНАДВОКАТОМ УКРАЛИ ТЕСТАМЕНТ АЛИ ЦЕ ЈЕДНОГА ДАНА У ЗАТВОР ЗБОГ ТОГА ДЈЕЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

15.03.2015 16:07

Срам вас било само писете лази, Милос Комљеновиц је дипломирао на Правном факултету у Бања Луци. А незналице и необразовани људи само нека коментарису. Остале цињенице из текста нецу ни да коментарисем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги Приједор

15.03.2015 16:08

ЗА БОЛИ МЕ БРИГА,ИЗГЛЕДА ДА ТЕБЕ БОЛИ ГЛАВА,ДАЛИ ЈЕ БИТНО И ДА ЈЕ ДОКТОР ПРАВА АКО ЈЕ ЛОПОВ,ДОДИКОВЕ ПОДГУЗНЕ МУВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

15.03.2015 16:25

Само треба бити искрен и рећи да је највећи број тајкуна то постао захваљујући СДСовој приватизацији, били су СДСови, сада су СНСДови, сутра ће бити опет СДСови и тако даље. Нема наших и њихових лопова, лопов је лопов, а СНСД и СДС су исто нема разлике.

Name

Тисина

15.03.2015 16:41

Ко год је био у прилици да цује бар једну реценицу коју изговори Милос Комљеновиц, запита се да ли је и основну сколу заврсио, о (било којем)факултету да не прицамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

15.03.2015 18:00

Шта си завршио?

Name

Само те посматрам и не вјерујем

15.03.2015 18:06

Ма ста казес, бас си ме насмијао...

Name

Холланд

15.03.2015 17:06

Најбоље је вама да се РС одвоји из бих,па да вам додик дусу узме.горе би вам било него у кореји..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

16.03.2015 13:11

Даце Бог да се одвојимо од БИХ

Name

Мирослав

15.03.2015 17:06

А шта је са Расом Јанковицем

ОДГОВОРИТЕ
Name

геодет

15.03.2015 17:50

Ко је Рашо Јанковић?

Name

САША

15.03.2015 17:44

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанка

15.03.2015 18:10

Милос Комљеновиц,угледни господин који иза себе има 30 година радног стаза,и завидно искуство у струци... Да нам је висе таквих као сто је он...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

15.03.2015 19:03

Угледни господин Гузоваца?! Мора да га због угледа зову Гузоваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

15.03.2015 22:19

Зову га гузоваца,то причају сви

Name

Милоје

15.03.2015 19:52

Шта је са робном кућом у Андрић Граду. 1/1 Влад пернијела општинско земљиште на Андрић Град. И сви ћуте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

15.03.2015 20:39

Каква је веза Расе Јанковица и Вељка Кукобата из Пореске Управе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

не знам

15.03.2015 21:29

Не знам на који начин то извести али у центру Бањалуке под хитно преименовати хотел босна у Хотел "Српска". Ко год откупи објекат и преименује то односно направи бренд Српска, скидам му капу. Неком неважно а мислим да је јако битно јер је и то корак у правцу јачања државности. Није случајно што је тито некада дијелио ова имена босна, босанка и сл. захеби то живјела Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуки БЛ

15.03.2015 21:37

Цуј Бањалуцанке????Комљеновиц је фукара какве нема на сироко,хапао је гдје је год стигао,знам за фудбал ста је тадио,колико је Рогуљицу пара извукао преко Фк Слога Трн зато господјо драга не лапрдај.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

15.03.2015 21:58

Овога што се зове "боли ме брига"очигледно боли мозак и комплет глава!А Све ово је горе још од свих ових навода!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

16.03.2015 10:15

Цео српски народ од најсиромаснијег до најбогатијег су постали дусевни болесници, садисти, који се изивљавају, лопови, нетрпељиви буздовани једном реци невидјено комунистицко зло, таква им скола такво им васпитање такве им навике таквии им дједови таква им култура итд. итд.

ОДГОВОРИТЕ