Атини нестаје новац крајем мјесеца?

Грчка влада стрепи да ће државна каса већ крајем мјесеца бити празна, тврди њемачки дневник "Франкфуртер Алгемајне цајтунг" (ФАЗ).

Свијет 15.03.2015 | 13:43
Атини нестаје новац крајем мјесеца?

Лист, у недјељном издању, указује да је од средине недјеље, такозвана Тројка, која се сада назива "Бриселском групом", поново активна у Атини.

Стручњаци из Брисела у једном хотелу у Атини анализирају нацрте закона, провјеравају документацију, јер не могу да уђу у грчка министарства, пошто би то представљало губитак "лица" Ципраца, који је затражио укидање "Тројке".

Експерти Европске комисије, Европске централне банке, Међународног монетарног фонда и програма помоћи еврозоне, треба да пронађу колико је још Грчка ликвидна.

Ципрас и његови људи, према писању листа, знају одговор, а то је да земља неће још дуго бити ликвидна и да ће крајем мјесеца бити испражњена државна каса.

Ову поруку, према информацијама ФАЗ-а, грчки шеф делегације је пренио својим колегама из "Бриселске групе".

Ципрас је, како подсјећа дневник, своје стрепње изнио у петак и предсједнику Европског парламента Мартину Шулцу, са којим се састао у Бриселу.

Европска централна банка треба да повећа оквире за краткорочне државне обвезнице за двије до три милијарде евра, затражио је Ципрас.

"Ципрасу је хитно потребан новац. За то мора еврогрупу и Европску централну банку увјерити у своју спремност на спровођење реформи, и то већ идуће недјеље", потврдио је Шулц.

ФАЗ подсјећа да тада Атина мора да врати двије транше кредита Међународном монетарном фонду у висини од око милијарду евра.

Поред тога мора, на тржишту капитала, узети 1,6 милијарди евра како би замијенила државне обвезнице које истичу.

Обје ствари, како оцењује лист, Атина може успјети уз велике тешкоће, иако готово да нема улагача који би куповали грчке "папире".

"На крају мјесеца ће се видјети истина, да ли влада може исплатити пензије и плате државних службеника. Највјероватније неће, што би била пропаст за Ципраса", констатује ФАЗ.

Пошто је Ципрас протеклог петка у Бриселу био зачуђујуће опуштен, његови саговорници су га упитали да ли разумије озбиљност ситуације.

Шулц и предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер апеловали су на Ципраса да треба да упути писмо еврогрупи у којем би се изјаснио у корист приватизација, убирање пореза и успостављања катастра.

Ципрас је, како тврди дневник, у суштини прихватио те препоруке.

Извор: Независне новине

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

родјо

15.03.2015 12:49

И код нас у БХ је остала јос ЗВЕКА да се преброји.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

јос мало

15.03.2015 13:10

Не могу да цекам да ми банкротирамо. Једини начин да се ријесимо хијена, лесинара и осталих пијавица.

ОДГОВОРИТЕ