Мујкић: Поштено, па ко кога „превари“!

Педесетогодишњи Јасмин Мујкић, отац четворо  дјеце, из Дубрава нема ни дана радног стажа. Био је борац  Војске Републике Српске прве категорије, а након рата и без сталног запослења. Средства за живот почео је обезбједјивати уличном трговином, коју, како признаје, многи сматрају шверцом. Његова покретна трговина састоји се од робе коју може понијети у торби, односно у двије руке и понешто, као резерву, у гепеку старог аутомобила.

Република Српска 15.03.2015 | 13:27
Мујкић: Поштено, па ко кога „превари“!

Ведар, комуникативан и шаљивџија, постао је омиљен у цијелој србачкој општини у којој углавном „ординира“.

Нема села и угоститељске радње у којима није био, надје се и на пијацама, обавезно на народним весељима – зборовима, вашарима,спортским приредбама и утакмицама и сваки пут нуди различиту робу.

Најчешће су то одјевни предмети, електрични апарати, брусилице, бушилице, ножеви, сијалице, шрафцигери, комплети кључева за домаћинство и много тога другог, што је потребно градјанима.

Од овог вида трговине подигао је четворо дјеце, направио нову кућу и створио услове за нормалан живот породице на чему му многи могу позавидјети.

Дакако, то је успио захваљујући сретном браку са супругом Слађаном, са којом је стекао три кћерке Клаудију, Наталију и Наташу и сина Кристијана.

“Многи мисле да је овакав вид трговине незаконит, да је чисти шверц, али сам био принуђен  да се нечим бавим како би преживио ја и моја породица, да не будемо социјални случајеви и на терет државе” ,каже Јасмин.

Шта рећи онда за оне који су опљачкали државу! Он додаје да никада није ишао у борачку организацију или општину да тражи помоћ. Да је имао услове бавио би се другим послом, али је и овако задовољан, мада није лако. На терену је сваки дан. Људи су га прихватили оваквог какав јесте и никада није имао проблема ни са људима ни са законом. Познаје широк круг познатих, али још више обичних људи, који су му помогли, али је и он помагао другима.И због тога сам сретан, каже Јасмин, поготово што су људи схватили да је овој посао његов живот.

Јасмин покушава да са својим купцима буде коректан. Цијене су, углавном, ниже него у трговинама, али има понекада и ценкања или како у шали каже, „поштено па ко кога превари“.

“Када неко схвати да је исту ствар купио скупље у односу на другог купца, ја објасним да није имао срећу  да пазари у вријеме „акције“ – снижења, и незадовољство нестаје”, прича овај необични трговачки путник.

Било је случајева када сам нешто продао и испод набавне цијене да би удовољио купцу за кога сам знао да нема новаца.

О вересији и да не причам. Повјерења мора бити, а људи увијек плате дуг.

Волио би да му дјеца запамте како их је подигао и на прави пут извео. То би му била највећа награда за све што је урадио, завршава Јасмин своју животну причу.
                            
Аутор: Саво Кесер
 
   

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

биљана

15.03.2015 13:22

То је мој комсија ја га врло добро познајем и знам да је вредан и постен. Поздрав за мог комсу од Биљане и Мирка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XxXx

15.03.2015 14:55

Ово сто је по набавниј цјени то је јефтиније, а ако се слуцајно деси да му неко узме и неплати то је како досло тако осло...:Д ( посто је досло тако је и осло )

Name

Брчко

15.03.2015 18:22

Е мој Јасмине ста ти је твоја борба и РС дала.. ..!Биро си гледај и узивај..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

15.03.2015 18:30

Да се неко не надје увриједјен и да појасним моју иронију..! Црни Јасмине...боље да си се борио за Армију РБиХ сад би јео златним Бакировим кашикама..! Надам се да је свима све јасно.. Воздра...:-))

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенад ризвановиц

16.03.2015 01:35

Само напред Јасмине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

16.03.2015 05:37

Није ми јасно сто се уопсте у тексту спомиње да је био у рату и на којој страни? Ста се тиме зели постици. Инаце поздрав Јасмину са којим сам одрастао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

моја баба

16.03.2015 14:09

Био је на првој линији ал у Њемацкој и то у хилдесајм, хахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бајица

16.03.2015 20:40

Добар је нас Пасин, добар му је и отац био. Пасин тако су га звали ... то су људи цигани ал господа из Дубрава. Поздрав велики ... и бољи је цовјек од кума Цутуре :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

јасмин пасин

16.03.2015 21:43

То неко изгледа на мој рацун једе г..на.

ОДГОВОРИТЕ