АБА: Уочи краја - Партизан гледа Задар, мисли на Будућност!

Парни ваљак нема много избора - победе су једина опција. Још ако би се резултат из Загреба поклопио са жељама у Хумској... Око 19 часова биће познато шта нас чека у последњем колу!

Кошарка 15.03.2015 | 16:00
АБА: Уочи краја - Партизан гледа Задар, мисли на Будућност!

Још само два кола остала су до краја лигашког дела Јадранске лиге, у којој су учесници плеј-офа већ познати. Ипак, позиције са којих ће најбоље екипе регионалног такмичења ући у доигравање још увек су енигма за Будућност, Цедевиту и кошаркаше Партизана, који се налазе у страшном резултатском успону, док Црвена звезда већ скоро месец дана мирно посматра дешавања са крова Јадрана и само чека коначни расплет, како би сазнала име противника. А како ствари стоје, све ће бити познато тек након последњег звука сирене у првом делу надигравања...

Трка за другу позицију потпуно ненадано поново је постала актуелна, а након фантастичне серије од 11 везаних тријумфа кошаркашима Партизана широм су отворена врата која су у уводном делу сезоне била армирана и закључана. Сада, ситуација налаже да више нема простора, ни времена за превише размишљања, већ је мисија Парног ваљка јасна - у последња два круга велике трке стићи и претрчати другопласиране Ђетиће из Подгорице и тако добити меч више на свом терену у најбитнијем делу сезоне.

Од 17 часова на програму су две утакмице после којих ће много тога бити јасније - Партизан ће у храму кошарке дочекати десетковани Задар, који је у српску престоницу допутовао без најбољег играча Џејмса Флоренса, док ће у Загребу копља укрстити баш Цедевита и Будућност!

Два кола пре краја ситуација је следећа - црногорски шампион има победу више од српског првака, док најбољи хрватски састав има пораз више од црно-белих.

Под претпоставком да Партизан савлада Задар, екипи Душка Вујошевића свакако ће више пријати да Цедевита савлада Будућност, јер то отвара неке нове могућности. У последњем колу у Морачи снаге ће одмерити тим из Хумске и састав Игора Јововића, а у ситуацији када би два тима била изједначена по броју победа и пораза, Партизану би био довољан и тријумф од једног коша разлике. Али, у случају да Будућност слави у хрватској престоници данас, Саша Павловић, Драган Милосављевић, Милан Мачван и друштво били би приморани да у Подгорици јуре победу већу од 11 поена, с обзиром да је Будућност недавно савладала Партизан у Пиониру управо том разликом (61:72). Тријумф мањи од поменуте бројке задржао би Ваљак на трећој позицији.

Постоји и друга страна медаље, тачније сценарио који је готово нерелалан и о којем мало ко размишља, али је и даље теоретски остварив. Евентуални пораз од Задра, уз тријумф Цедевите у Загребу, Партизан би закуцао за четврту позицију, пошто тим Јасмина Репеше има знатно бољи кош количник у међусобним окршајима са црно-белима, па би српски великани готово извесно дошли у нежељену ситуацију - да полуфиналне борбе воде међу собом. Ако се само претпостави да би Партизан могао да доживи неуспех против Задра, а Будућност евентуално победи Цедевиту, мистерија другопласираног тима регионалног такмичења била би дефинитивно разрешена. Онда би се у последњем колу тражило име екипе која ће изаћи на мегдан Црвеној звезди у полуфиналу. Тада би ситуација била далеко замршенија за Партизан, који на крају чека гостовање у Подгорици, док Цедевита у последњем мечу такође иде у госте, али Солноку.

За Партизан посао пред одлучујуће борбе могао би да буде отежан чињеницом да је екипа десеткована услед последица грипа, што је потврдио Душко Вујошевић. Такође, новајлија Џош Акојон успео је да одради само један тренинг у комплетном саставу. Но, тешко је очекивати да Задар може да изрежира сензационални тријумф у Београду, пошто је разлика у квалитету два тима драстична.

Парни ваљак нема много избора - победе су једина опција. Још ако би се резултат из Загреба поклопио са жељама у Хумској... Око 19 часова биће познато шта нас чека у последњем колу!

Коментари / 0

Оставите коментар