ABA: Uoči kraja - Partizan gleda Zadar, misli na Budućnost!

Parni valjak nema mnogo izbora - pobede su jedina opcija. Još ako bi se rezultat iz Zagreba poklopio sa željama u Humskoj... Oko 19 časova biće poznato šta nas čeka u poslednjem kolu!

Košarka 15.03.2015 | 16:00
ABA: Uoči kraja - Partizan gleda Zadar, misli na Budućnost!

Još samo dva kola ostala su do kraja ligaškog dela Jadranske lige, u kojoj su učesnici plej-ofa već poznati. Ipak, pozicije sa kojih će najbolje ekipe regionalnog takmičenja ući u doigravanje još uvek su enigma za Budućnost, Cedevitu i košarkaše Partizana, koji se nalaze u strašnom rezultatskom usponu, dok Crvena zvezda već skoro mesec dana mirno posmatra dešavanja sa krova Jadrana i samo čeka konačni rasplet, kako bi saznala ime protivnika. A kako stvari stoje, sve će biti poznato tek nakon poslednjeg zvuka sirene u prvom delu nadigravanja...

Trka za drugu poziciju potpuno nenadano ponovo je postala aktuelna, a nakon fantastične serije od 11 vezanih trijumfa košarkašima Partizana širom su otvorena vrata koja su u uvodnom delu sezone bila armirana i zaključana. Sada, situacija nalaže da više nema prostora, ni vremena za previše razmišljanja, već je misija Parnog valjka jasna - u poslednja dva kruga velike trke stići i pretrčati drugoplasirane Đetiće iz Podgorice i tako dobiti meč više na svom terenu u najbitnijem delu sezone.

Od 17 časova na programu su dve utakmice posle kojih će mnogo toga biti jasnije - Partizan će u hramu košarke dočekati desetkovani Zadar, koji je u srpsku prestonicu doputovao bez najboljeg igrača Džejmsa Florensa, dok će u Zagrebu koplja ukrstiti baš Cedevita i Budućnost!

Dva kola pre kraja situacija je sledeća - crnogorski šampion ima pobedu više od srpskog prvaka, dok najbolji hrvatski sastav ima poraz više od crno-belih.

Pod pretpostavkom da Partizan savlada Zadar, ekipi Duška Vujoševića svakako će više prijati da Cedevita savlada Budućnost, jer to otvara neke nove mogućnosti. U poslednjem kolu u Morači snage će odmeriti tim iz Humske i sastav Igora Jovovića, a u situaciji kada bi dva tima bila izjednačena po broju pobeda i poraza, Partizanu bi bio dovoljan i trijumf od jednog koša razlike. Ali, u slučaju da Budućnost slavi u hrvatskoj prestonici danas, Saša Pavlović, Dragan Milosavljević, Milan Mačvan i društvo bili bi primorani da u Podgorici jure pobedu veću od 11 poena, s obzirom da je Budućnost nedavno savladala Partizan u Pioniru upravo tom razlikom (61:72). Trijumf manji od pomenute brojke zadržao bi Valjak na trećoj poziciji.

Postoji i druga strana medalje, tačnije scenario koji je gotovo nerelalan i o kojem malo ko razmišlja, ali je i dalje teoretski ostvariv. Eventualni poraz od Zadra, uz trijumf Cedevite u Zagrebu, Partizan bi zakucao za četvrtu poziciju, pošto tim Jasmina Repeše ima znatno bolji koš količnik u međusobnim okršajima sa crno-belima, pa bi srpski velikani gotovo izvesno došli u neželjenu situaciju - da polufinalne borbe vode među sobom. Ako se samo pretpostavi da bi Partizan mogao da doživi neuspeh protiv Zadra, a Budućnost eventualno pobedi Cedevitu, misterija drugoplasiranog tima regionalnog takmičenja bila bi definitivno razrešena. Onda bi se u poslednjem kolu tražilo ime ekipe koja će izaći na megdan Crvenoj zvezdi u polufinalu. Tada bi situacija bila daleko zamršenija za Partizan, koji na kraju čeka gostovanje u Podgorici, dok Cedevita u poslednjem meču takođe ide u goste, ali Solnoku.

Za Partizan posao pred odlučujuće borbe mogao bi da bude otežan činjenicom da je ekipa desetkovana usled posledica gripa, što je potvrdio Duško Vujošević. Takođe, novajlija Džoš Akojon uspeo je da odradi samo jedan trening u kompletnom sastavu. No, teško je očekivati da Zadar može da izrežira senzacionalni trijumf u Beogradu, pošto je razlika u kvalitetu dva tima drastična.

Parni valjak nema mnogo izbora - pobede su jedina opcija. Još ako bi se rezultat iz Zagreba poklopio sa željama u Humskoj... Oko 19 časova biće poznato šta nas čeka u poslednjem kolu!

Komentari / 0

Ostavite komentar