Звезду од Европе дијели 6.540.000 евра!

Чланови Управног одбора српског шампиона свесни да су „без Гаспрома мртви“!

Фудбал 15.03.2015 | 13:20
Звезду од Европе дијели 6.540.000 евра!

Спаса нам нема, пропасти нећемо, испалио је недавно први човек Црвене звезде Звездан Терзић чувену мисао Николе Пашића, покушавајући широким народним масама да објасни у каквом се финансијском ропцу налази актулени шампион Србије.

Иако су актуелни руководиоци на стадиону у Љутице Богдана у више наврата увидели да се пред њима налази сизифовски посао, Терзић и његови најближи сарадници у наредна два месеца полагаће дипломски испит. Тачније, у том периоду ће се видети да ли су или нису кадри да воде Црвену звезду.

И не ради се ту о испуњавању спортских циљева, мада је тим Ненада Лалатовића и те како конкурентан у борби за титулу, него о мисији званој европска лиценца (баш као што је МОЗЗАРТ Спорт насловио један текст: Зашто кажеш титула, а мислиш лиценца). Прошле године је Црвена звезда због нагомиланих дугова избачена са европске сцене, а навијачи имају оправдани страх да би УЕФА поново могла да спусти рампу најтрофејнијем српском клубу. Посебно јер бивши играчи и тренери тужбама затрпавају Црвену звезду (последњи је Нејц Печник)...

Мада се у јавности спекулисало да ће челници Црвене звезде морати до 31. маја да пронађу 11.800.000 евра како би издејствовали „луксуз“ играња на међународној сцени, одговорни из Љутице Богдана су уверени да би им сума од 6.540.000 евра решила горући проблем.

Наиме, у документима у које је редакција МОЗЗАРТ Спорта имала увид јасно је прецизирано да је ургентни дуг поменутих 11.800.000 евра, али да је ефективни финансијски дефицит 6.540.000 европских новчанцица (тако су га бар назвали чланови Управног одбора српског шампиона).

Највећи део отпада на дугове према некадашњим играчима и тренерима. Црвено-бели бившим запосленима дугују 3.700.000 евра, али се надају да могу да убеде појединце да учине услугу Црвеној звезди и пролонгирају рокове. Како било, црвено-бели ће морати да реше случајеве који се налазе пред арбитражним судовима, а за то им је потребно 1.800.000 евра.

Звезда има и „оптималан“ дуг према актуелном играчком кадру (450.000 евра), запосленима у клубу, а ту су и пореске обевезе. Све то у збиру даје дефицит од поменутих 6.540.000 евра...

Додатни проблем представља чињеница да прву контролу пред органима УЕФА Црвена звезда има 31. марта. Јасно је да ће пословање црвено-белих после прошлогодишњег сценарија бити под посебном лупом. Емисари европске куће фудбала желеће да виде шта су све челници Звезде предузели како би угасили финансијски пожар и којим средствима могу да измире обавезе. А када до тога дође кључна реч је – Гаспром.

Према сазнањима нашег портала, представници руске нафтне компаније су прошле среде, дакле 4. марта, били у канцеларијама Црвене звезде и званично почели преговоре око продужења спонзорског уговора. Српски шампион може да очекује суму на нивоу претходног уговора (око 4.500.000 евра за 12 месеци), али проблем може да представља сложена процедура. Обимна документација са свим тачкама уговора свакодневно се размењује на релацији Београд – Санкт Петербург. Јасно је да су челници Црвене звезде морали раније да започну преговоре, пошто не постоји шанса да парафирају нови уговор с Гаспромом до 31. марта (мониторинг УЕФА). Реално је да се то деси половином априла...

Дакле, на стадиону Рајко Митић се надају да ће некако проћи прву контролну тачку, а да потом на крилима Гаспрома пронађу 6.540.000 евра. План је да петогодишњи уговор с нафтним гигантом буде гаранција повољног кредита код једне руске банке. Преговори са поменутом банком су отуда већ увелико почели... Наравно, много је ту претпоставки и недефинисаних детаља, али јасно је да ће људима у Црвеној звезди сванути оног дана када парафирају договор с Гаспромом.

„Реално, наша судбина зависи од тог уговора. Све иде ка томе да потпишемо нови уговор. Ако дође до негативног обрта можемо само да се покупимо и одемо. Без Гаспрома смо мртви. Понављам, тај уговор је једини спас“, рекао је за МОЗЗАРТ Спорт један од чланова Управног одбора Црвене звезде који је инсистирао на анонимности.

Недавно се у јавности појавила информација да би Гаспром, због пада профита узрокованог пре свега украјинском кризом, могао да „изађе“ из Звезде, што је наговестио и генерални директор НИС-а Кирил Кравченко, али изгледа да ће сарадња бити настављена. Истина, црвено-бели су покушали да уговор подигну на 6.000.000 евра годишње, међутим, због поменуте ситуације, до тога сасвим сигурно неће доћи, и спонзорство ће остати у досадашњим оквирима.

Коментари / 0

Оставите коментар