Zvezdu od Evrope dijeli 6.540.000 evra!

Članovi Upravnog odbora srpskog šampiona svesni da su „bez Gasproma mrtvi“!

Fudbal 15.03.2015 | 13:20
Zvezdu od Evrope dijeli 6.540.000 evra!

Spasa nam nema, propasti nećemo, ispalio je nedavno prvi čovek Crvene zvezde Zvezdan Terzić čuvenu misao Nikole Pašića, pokušavajući širokim narodnim masama da objasni u kakvom se finansijskom ropcu nalazi aktuleni šampion Srbije.

Iako su aktuelni rukovodioci na stadionu u Ljutice Bogdana u više navrata uvideli da se pred njima nalazi sizifovski posao, Terzić i njegovi najbliži saradnici u naredna dva meseca polagaće diplomski ispit. Tačnije, u tom periodu će se videti da li su ili nisu kadri da vode Crvenu zvezdu.

I ne radi se tu o ispunjavanju sportskih ciljeva, mada je tim Nenada Lalatovića i te kako konkurentan u borbi za titulu, nego o misiji zvanoj evropska licenca (baš kao što je MOZZART Sport naslovio jedan tekst: Zašto kažeš titula, a misliš licenca). Prošle godine je Crvena zvezda zbog nagomilanih dugova izbačena sa evropske scene, a navijači imaju opravdani strah da bi UEFA ponovo mogla da spusti rampu najtrofejnijem srpskom klubu. Posebno jer bivši igrači i treneri tužbama zatrpavaju Crvenu zvezdu (poslednji je Nejc Pečnik)...

Mada se u javnosti spekulisalo da će čelnici Crvene zvezde morati do 31. maja da pronađu 11.800.000 evra kako bi izdejstvovali „luksuz“ igranja na međunarodnoj sceni, odgovorni iz Ljutice Bogdana su uvereni da bi im suma od 6.540.000 evra rešila gorući problem.

Naime, u dokumentima u koje je redakcija MOZZART Sporta imala uvid jasno je precizirano da je urgentni dug pomenutih 11.800.000 evra, ali da je efektivni finansijski deficit 6.540.000 evropskih novčancica (tako su ga bar nazvali članovi Upravnog odbora srpskog šampiona).

Najveći deo otpada na dugove prema nekadašnjim igračima i trenerima. Crveno-beli bivšim zaposlenima duguju 3.700.000 evra, ali se nadaju da mogu da ubede pojedince da učine uslugu Crvenoj zvezdi i prolongiraju rokove. Kako bilo, crveno-beli će morati da reše slučajeve koji se nalaze pred arbitražnim sudovima, a za to im je potrebno 1.800.000 evra.

Zvezda ima i „optimalan“ dug prema aktuelnom igračkom kadru (450.000 evra), zaposlenima u klubu, a tu su i poreske obeveze. Sve to u zbiru daje deficit od pomenutih 6.540.000 evra...

Dodatni problem predstavlja činjenica da prvu kontrolu pred organima UEFA Crvena zvezda ima 31. marta. Jasno je da će poslovanje crveno-belih posle prošlogodišnjeg scenarija biti pod posebnom lupom. Emisari evropske kuće fudbala želeće da vide šta su sve čelnici Zvezde preduzeli kako bi ugasili finansijski požar i kojim sredstvima mogu da izmire obaveze. A kada do toga dođe ključna reč je – Gasprom.

Prema saznanjima našeg portala, predstavnici ruske naftne kompanije su prošle srede, dakle 4. marta, bili u kancelarijama Crvene zvezde i zvanično počeli pregovore oko produženja sponzorskog ugovora. Srpski šampion može da očekuje sumu na nivou prethodnog ugovora (oko 4.500.000 evra za 12 meseci), ali problem može da predstavlja složena procedura. Obimna dokumentacija sa svim tačkama ugovora svakodnevno se razmenjuje na relaciji Beograd – Sankt Peterburg. Jasno je da su čelnici Crvene zvezde morali ranije da započnu pregovore, pošto ne postoji šansa da parafiraju novi ugovor s Gaspromom do 31. marta (monitoring UEFA). Realno je da se to desi polovinom aprila...

Dakle, na stadionu Rajko Mitić se nadaju da će nekako proći prvu kontrolnu tačku, a da potom na krilima Gasproma pronađu 6.540.000 evra. Plan je da petogodišnji ugovor s naftnim gigantom bude garancija povoljnog kredita kod jedne ruske banke. Pregovori sa pomenutom bankom su otuda već uveliko počeli... Naravno, mnogo je tu pretpostavki i nedefinisanih detalja, ali jasno je da će ljudima u Crvenoj zvezdi svanuti onog dana kada parafiraju dogovor s Gaspromom.

„Realno, naša sudbina zavisi od tog ugovora. Sve ide ka tome da potpišemo novi ugovor. Ako dođe do negativnog obrta možemo samo da se pokupimo i odemo. Bez Gasproma smo mrtvi. Ponavljam, taj ugovor je jedini spas“, rekao je za MOZZART Sport jedan od članova Upravnog odbora Crvene zvezde koji je insistirao na anonimnosti.

Nedavno se u javnosti pojavila informacija da bi Gasprom, zbog pada profita uzrokovanog pre svega ukrajinskom krizom, mogao da „izađe“ iz Zvezde, što je nagovestio i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, ali izgleda da će saradnja biti nastavljena. Istina, crveno-beli su pokušali da ugovor podignu na 6.000.000 evra godišnje, međutim, zbog pomenute situacije, do toga sasvim sigurno neće doći, i sponzorstvo će ostati u dosadašnjim okvirima.

Komentari / 0

Ostavite komentar