Власти Париза у борби против буке

Више од 10 одсто Парижана у сваком од 20 арондисмана свакодневно је изложено штетним ефектима буке, али су градске власти одлучиле да се са тим проблемом ухвате у коштац "наоружане" планом који предвиђа спорију вожњу, ограничавање саобраћаја и обнављање асфалта.

Путовања 14.03.2015 | 23:14
Власти Париза у борби против буке

"Поред тога што утиче на комфор и квалитет живота, звучно окружење је и фактор јавног здравља", истиче Селија Блоел, помоћник градоначелника за природну средину, а преноси париски лист "Монд".

Изложени нивоу звука који премашује граничну вредност од 62 децибела током ноћи, пет одсто Парижана су у опасности од поремећаја сна. Хронична изложеност околној буци може, такође, да изазове поремећаје у понашању и кардиоваскуларне проблеме. У Европи је, према подацима Европске агенције за природну средину, бука узрочник више од 10.000 прераних смртних случајева годишње, при чему око 6.700 жртава буке у окружењу подлеже последицама срчаног напада, а 3.300 њих можданим ударима, наводи "Монд".

Кад је реч о финансијским трошковима, последице које саобраћајна бука има по здравље људи у Француској коштају милијарду евра. Чак 231.000 Парижана, односно 11 одсто становника француске престонице, потенцијално су изложени нивоу звука вишем од 68 децибела дневно, што је горња дозвољена граница, при чему ниједан од 20 арондисмана није поштеђен.

У сваком од њих су становници на удару штетних звукова, генерално дуж најпрометнијих саобраћајница, а нарочито на ободима града, где је угрожено и 112 школа, 11 вртића и 20 здравствених установа. Градско веће разматраће 16. марта план борбе против буке за период од 2015. до 2020. године, који обухвата 34 мере и три фазе: процену, сензибилизацију и акцију.

У фази процене појачано ће се мерити бука на путевима, биће уведено мерење нивоа звука који производе моторцикли, а сваке две године спроводиће се анкете међу Парижанима. Сензибилизација ће се спроводити у широкој јавности, али и међу возачима амбулантних, ватрогасних и полицијских возила, од којих ће се тражити да сирену употребљавају "што умереније".

На плану акције, приоритет ће имати аутопут на периферији којим дневно прође више од милион возила, а чији ће асфалт бити убрзано обновљен уз додатак новог акустичног слоја, за шта је већ издвојено пет милиона евра. Париз намерава да се против буке бори и смањењем брзине вожње, као и смањењем саобраћаја кроз увођење зона ограничења.

"План борбе против буке је уско везан за план борбе против атмосферског загађења. Приоритет је изаћи из логике која подразумева да се свуда иде колима", истиче Селија Блоел. Планом о ваздуху који је градско веће усвојило 9. фебруара предвиђене су мере подршке возилима која су еколошки примеренија и производе мање буке, што би такође требало да допринесе смањењу укупне буке у Паризу.

Планирано је и увођење "зоне са ограниченим саобраћејем", за коју ће постепено бити ограничаван приступ свим возилима који су велики загађивачи, а биће успостављена и зона резервисана само за пешаке, бициклисте, јавни превоз, возила снабдевања... "Овај план, који је отворен за јавне консултације, може бити и допуњен пре него што се коначно усвоји у септембру", објашњава Блоел.

Након што га у понедељак размотри градско веће, план ће бити доступан на интернету, закључује француски дневник.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар